Fondul Enterprise Investors, cunoscut pentru Noriel și Profi, caută noi achiziții în România. ”Căutăm să investim între 20 și 75 de milioane de euro per proiect”

Fondul de private equity polonez Enterprise Investors, cunoscut în România pentru magazinele Profi și Noriel pe care le-a vândut în ultimii ani, analizează mai multe posibile achiziții pe piața locală, în domenii precum produse de consum și retail, servicii financiare și de sănătate, dar și IT. Suma alocată pentru fiecare proiect se află între 20 de milioane de euro și 75 de milioane de euro, a declarat, pentru Economica, Rafal Bator, Partner specializat în investiții în tehnologie al Enterprise Investors.
Lidia Neagu - Dum, 19 nov. 2023, 22:03
Fondul Enterprise Investors, cunoscut pentru Noriel și Profi, caută noi achiziții în România. ”Căutăm să investim între 20 și 75 de milioane de euro per proiect”

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală şi de Est. Activă din 1990, firma a strâns zece fonduri cu capital total de peste 2,5 miliarde euro. Aceste fonduri au investit 2,2 miliarde euro în 155 de companii din diverse sectoare şi au vândut 137 de companii. Noriel a fost a şaptea investiţie a EI în România în 2022. Anterior, în 2016, a vândut lanţul de magazine Profi fondului Mid Europa Partners pentru 533 milioane de euro, tranzacție record pentru piaţa de retail.

Fondul este interesat de acele sectoare emergente și tehnologii care au potențial de extindere globală și performanțe puternice în nișa lor de piață, respectiv companii care demonstrează o capacitate reală de a ajunge la o audiență internațională mai largă și de a se poziţiona ca lideri în sectoarele lor.

”Căutăm să achiziţionăm companii de mărime medie, cu creștere rapidă, ce activează în sectoare precum produse de consum și retail, servicii financiare și de sănătate. În plus, investim și în sectoare care beneficiază de extinderea internațională a ECE și de avantajul competitiv al costurilor, cum sunt IT, produse industriale și externalizarea proceselor de business.

Avem o serie de proiecte în analiză, în diferite stadii de dezvoltare. Începând cu 2023, investim capital din Enterprise Investors Fund IX și căutăm să investim între 20 de milioane de euro și 75 de milioane de euro per proiect în achiziții de companii bine stabilite pe piaţă și pentru majorări de capital pentru alimentarea creșterii, indiferent dacă este vorba despre achiziția unor pachete minoritare sau a unor companii întregi”, a explicat Rafał Bator.

Evaluarea companiilor are bază criterii precum potențialul de creștere și spectrul potențialilor cumpărători pentru un eventual exit sau pentru un posibil IPO. În plus, în cazul companiilor din sectorul IT, fondul de investiții ia în calcul și potențialul veniturilor pe termen lung de la clienți, precum și poziționarea acesteia pe piață ca lider geografic sau într-un anumit segment de produse.

”În companiile IT, ne place să evaluăm așa-numitul „Product Stickiness”, care indică potențialul veniturilor pe termen lung de la clienți. „Product Stickiness” este un indicator al gradului de adoptare al unui produs, și arată cât de acceptat și apreciat este acel produs de utilizatorii săi. De asemenea, evaluăm poziționarea lor pe piață – dacă compania este lider în zona sa geografică sau în segmentul de produse. Analizăm și cota de piață și nivelul concurenței de pe piața respectivă, precum și dimensiunea și rata de creștere a pieței, dar și calitatea echipei de management. Acești factori ne ghidează ȋn luarea deciziilor de investiții în sectorul IT, la care adăugăm criteriile pe care le folosim de obicei la evaluarea companiilor din orice domeniu”, a completat partenerul Enterprise Investors.

”Costurile sunt încă mai mici, ceea ce face ca țara să fie o destinație atractivă”

Potrivit lui Bator, piața românească oferă avantaje și oportunități semnificative pentru investitorii străini. Printre punctele forte ale României identificate de către acesta, se numără forță de muncă de înaltă calificare, având din ce în ce mai mulți ingineri cu ”o educaţie universitară solidă și o competență crescută ȋn vânzări internaționale”. Costurile sunt încă mai mici, ceea ce face ca țara să fie o destinație atractivă pentru investitori din diverse sectoare, nu numai în IT.

”Capacitatea de a furniza produse sau servicii oriunde pe glob a schimbat fundamental piața IT, permițând companiilor din România să vândă servicii către piețe IT mai mature, cum ar fi Statele Unite, unde clienții sunt dispuși să plătească tarife mai mari. De exemplu, Software Mind Romania, compania noastră de portofoliu, vizează în primul rând piața americană, obținând rate semnificativ peste cele locale”, a mai spus Rafał Bator. 

Specific pieței de IT, Batos spune că ce EI consideră ”deosebit de atrăgător în companiile românești din sectorul IT este performanța lor serioasă în două domenii cheie: software outsourcing și dezvoltarea de produse”.

”Suntem impresionați de popularitatea crescândă a sectorului de software outsourcing, care a dus la o cunoaștere excelentă a modului de cooperare cu marii clienți internaționali. Firmele IT românești ȋnţeleg perfect acum standardele de proiect și nevoile clienților, ceea ce le face parteneri extrem de credibili pentru companiile internaționale.

În privinţa dezvoltării de produse, am observat o îmbunătățire majoră a creativității și ambiția puternică de extindere la nivel global. Companiile IT românești demonstrează un apetit din ce în ce mai mare pentru inovație și pentru a-și duce produsele pe scena internațională”.

”Comparativ cu alte țări europene, inovația este încă în stadii incipiente”

Comparativ cu alte țări europene, Bator crede că inovația din țara noastră este încă în stadii incipiente. ”Deși avem câteva exemple excepționale de companii globale de succes care provin din România, aceasta nu este încă o abordare sistematică pe piață. Cred că trebuie canalizate mai multe investiții în ecosistemul de startup-uri pentru a-i favoriza dezvoltarea viitoare”.

Potrivit acestuia, România are oportunitatea unică de a profita de entuziasmul pe termen scurt generat de IPO-ul UiPath la Bursa din New York și de a demonstra că antreprenorii români pot ajunge la succese remarcabile. ”Cu toate acestea, este esențial să ȋnţelegem că repetarea unei astfel de realizări este o mare provocare și ar trebui să servească drept reper pentru evaluări și strategii de finanţare pentru companiile mai mici”.

Enterprise Investors nu are în prezent investiții directe în România, cu toate acestea, este prezent pe piața locală prin intermediul companiilor  din portofoliu propriu care s-au extins în România organic sau prin achiziții, cum ar fi 8a, JNT Group sau Software Mind.

”Am vândut recent Unilink (o platformă de distribuție de asigurări în CEE cu o filială în România) unui cumpărător strategic global, astfel încât un asemenea exit „indirect” este posibil și în viitor”, completeaza partenerul EI.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...