În favoarea sa au votat 56 de senatori, iar 26 au fost împotrivă. Majoritatea republicanilor s-au opus numirii sale şi au criticat politica extrem de conciliantă a Fed de la declanşarea crizei, Janet Yellen fiind unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai acesteia.
Economistul, de orientare democrată, era candidatul favorit al multor economişti, printre care laureatul Premiului Nobel pentru Economie Paul Krugman, şi al aripii stânga a Partidului Democrat care s-a mobilizat în toamnă împotriva primei opţiuni a preşedintelui Barack Obama, fostul său consilier pe probleme economice Lawrence Summers. Potrivit adversarilor săi, Summers rămâne asociat cu valul de liberalizare financiară din anii 2000, pe când era secretar al Trezoreriei sub mandatul fostului preşedinte Bill Clinton.
Janet Yellen este vicepreşedinte al Fed din 2010. Ea îi va succede pe 1 februarie lui Ben Bernanke, numit în 2005 de republicanul George W. Bush şi păstrat în funcţie de Barack Obama în 2009. Mandatul de preşedinte al Rezervei Federale este de patru ani.
Ea va avea ca misiune să restrângă politica relaxării cantitative, reducând treptat programul de achiziţii de obligaţiuni lansat de Ben Bernanke.
Yellen, descrisă ca un ‘porumbel’ în opoziţie cu ‘şoimii’ concentraţi exclusiv asupra stăpânirii inflaţiei, a pledat pentru menţinerea sprijinului acordat de Fed economiei atât timp cât relansarea economică rămâne fragilă, iar rata şomajului ridicată (7% în noiembrie).
În luna decembrie, Rezerva Federală a reafirmat că va menţine dobânda de politică monetară în vecinătatea lui zero (0-0,25%) ‘cel puţin atât timp cât’ şomajul din SUA va depăşi 6,5%, cu condiţia ca inflaţia să nu depăşească 2,5%.