Aplicația bonapp.eco pentru a economisi până la 80% din prețul alimentelor, vrea să atragă o nouă finanțare, după o investiție pre-seed de 1,4 milioane de euro. Vizează noi orașe din România și Europa

Startup-ul românesc bonapp.eco, care a lansat o aplicație de combatere a risipei alimentare cu ajutorul unei aplicaţii mobile de tip market-place, are în plan să atragă o nouă rundă de finanțare, în a doilea trimestru din 2024, pentru a se extinde atât în țară, cât și în Europa. De la înființare, în noiembrie 2021, și până acum tânăra companie a atras o finanțare pre-seed de 1,4 milioane de euro.
Lidia Neagu - mie, 15 nov. 2023, 22:27
Aplicația bonapp.eco pentru a economisi până la 80% din prețul alimentelor, vrea să atragă o nouă finanțare, după o investiție pre-seed de 1,4 milioane de euro. Vizează noi orașe din România și Europa

”Fondurile vor fi folosite pentru extinderea aplicației și în alte orașe din România, dar și în alte țări din regiune, precum Ungaria, Serbia, Bulgaria, Moldova și Grecia”, precizează reprezentanții companiei, prezentă în București și Cluj-Napoca.

Potrivit unei comunicări anterioare, fondatorii au planuri să extindă compania în orașe precum Iași, Timișoara și Brașov.

Compania a fost lansată în noiembrie 2021 de către antreprenorul în serie Grégoire Vigroux, Diego Roy de Lachaise, fost consultant în tehnologie în cadrul KPMG, și Luka Zivkovic, antreprenor în food tech și fost executiv în Apcom România (distribuitor Apple). Prin intermediul aplicației, lansată de cei trei în urma unei investiții de 100.000 de euro, utilizatorii pot cumpăra alimente care se apropie de data expirării la un preţ redus de până la 80%. Printre cei primii 100 de parteneri care s-au alăturat reţelei bonapp.eco din Bucureşti se numără Accor, Cora, Penny România, Starbucks şi Up România (care este și acționar, cu o deținere minoritară de 14,3%, conform Termene). De atunci, multe alte restaurante, benzinării, brutării și magazine au devenit partenerii startup-ului, numărul acestora fiind de circa 750 în prezent și include nume cunoscute precum Ana Pan, Berezka, Caramel, Domino’s Pizza, La Doi Pasi, Pain Plaisir și Noodle Pack.

În ianuarie 2022, la două luni de la lansare, compania a obținut o investiție de pre-seed de 800.000 euro de la acompania de beneficii salariale Up, precum și de la fondurile de investiții Roca X, Early Game Ventures și Impact Ventures.

A urmat apoi, în aprilie 2023, o altă finanțare de 600.000 de euro care a reprezintat o extindere a acelei runde, permițând bonapp.eco să își asigure lichiditățile pentru o perioadă mai lungă, să accelereze creșterea și să ajungă la profitabilitate mai repede decât estimările inițiale.

De la lansare, aplicația a înregistrat 200.000 de descărcări și a vândut peste 200.000 de pachete alimentare în București și Cluj-Napoca, singurele orașe din România în care operează. Cantitatea reprezintă un total de 100 de tone de alimente salvate, 10 tone fiind revendicate de utilizatorii aplicației doar în luna septembrie. De asemenea, în septembrie, compania a ajuns la o cifră de afaceri de 50.000 de euro, de cinci ori mai mare decât aceeași perioadă a anului trecut.

„Aceste cifre ne bucură și dobândesc o însemnătate cu atât mai mare cu cât în această săptămână aniversăm doi ani de la înființare. Sunt o dovadă că a consuma responsabil nu mai este doar o expresie teoretică, ci a început să fie o practică a traiului zilnic și în România. Fiecare utilizator nou al platformei noastre reprezintă o mică victorie în lupta pentru combaterea risipei alimentare. Mai mult ca niciodată, soluția noastră apare ca o victorie pentru consumatori, o victorie pentru comercianți și, cel mai important, o soluție pentru planetă” declară Grégoire Vigroux.

Cum funcționează bonapp.eco?

Pentru a beneficia de reducerile din bonapp.eco pentru alimentele care se apropie de data de expirare, în primul rând trebuie să instalezi aplicaţia și să își creezi cont.

Apoi, poți să alegi din ofertele zilei, ora afișată fiind intervalul în care trebuie să te duci să ridici pachetul. Livrarea nu este inclusă. Plasezi comanda și te duci la locație să ridici produsele în baza chitanței digitale care se creează automat.

Potrivit bonapp.eco, în România, se aruncă anual 5 milioane de tone de alimente, în timp ce 4,5 milioane de români se confruntă cu dificultăți în asigurarea hranei de fiecare zi.

Risipa alimentară înseamnă o pierdere economică pentru comerciant și producător, o irosire de oportunități pentru consumator, dar și un risc major pentru mediul înconjurător. Alimentele aruncate în depozitele de gunoi generează prin descompunere cantități mari de dioxid de carbon. Risipa de alimente generează 10% din emisiile de gaze cu efect de seră, la nivel mondial.

Te-ar mai putea interesa și
Comisarii ANPC au amendat cu 5.000 de lei restaurantul bucureștean Roka Greek Taverna și au dispus închiderea sa temporară
Comisarii ANPC au amendat cu 5.000 de lei restaurantul bucureștean Roka Greek Taverna și au dispus închiderea sa temporară
Restaurantul Roka Greek Taverna, din Sectorul 1, a fost amendat cu 5.000 de lei de comisarii pentru protecţia consumatorilor, care au dispus, totodată, închiderea temporară a activităţii, după......
Antony Blinken a cerut Beijingului să oprească alimentarea mașinii de război ruse
Antony Blinken a cerut Beijingului să oprească alimentarea mașinii de război ruse
Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a acuzat din nou Beijingul vineri că sprijină "maşina de război rusă" în ...
Moody’s retrogradează ratingul Israelului ca urmare a intensificării conflictului cu gruparea Hezbollah
Moody’s retrogradează ratingul Israelului ca urmare a intensificării conflictului cu gruparea Hezbollah
Agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat vineri ratingul Israelului pentru a doua oară în acest an la Baa1 ...
Primăria Londrei a aprobat extinderea complexului sportiv Wimbledon cu 39 de terenuri de tenis
Primăria Londrei a aprobat extinderea complexului sportiv Wimbledon cu 39 de terenuri de tenis
Consiliul Local al Londrei a aprobat vineri extinderea complexului sportiv Wimbledon, care îşi propune să construiască ...