Întrebat luni, într-o conferinţă de presă, ce se poate face pentru extinderea reţelei de gaz în România, în contextul în care se discută despre proiecte precum Neptun Deep, şeful de la Energie a subliniat că „nu putem să ducem gaz peste tot în România, nu are sens din punct de vedere comercial”, iar gazul din Neptun Deep ar trebui să meargă mai înainte de toate în industrie.
„Programul Anghel Saligny, exact ăsta este obiectivul programului, să extindă reţeaua de distribuţie, în special în zone periurbane, în zone unde există densitate pentru că, trebuie să fim realişti, nu putem să ducem gaz peste tot în România, nu are sens din punct de vedere comercial. Şi alte state mult mai avansate decât noi, în continuare au comunităţi care nu se încălzesc cu gaz, se încălzesc poate în continuare cu lemne sau au panouri fotovoltaice sau alte resurse pentru asigurarea acestei nevoi. Din perspectiva noastră este o soluţie să extinzi reţeaua, v-am mai spus, gazul din Neptun Deep ar trebui să meargă mai înainte de toate în industrie, să facem medicamente, să facem îngrăşăminte chimice, acolo e valoarea adăugată a gazului din Neptun Deep. Să-l ardem la aragaz? Sigur e o variantă dar, în ordinea de priorităţi, când privim România în ansamblul său ca dezvoltare economică, ne dorim o valoare adăugată cât mai mare pentru acest gaz”, a mai spus Burduja, la conferinţa de presă cu ocazia lansării Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice, relatează Agerpres
OMV Petrom şi Romgaz au anunţat, în vara acestui an, că vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului Neptun Deep, care va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. OMV Petrom este operatorul, fiecare dintre companii având o participaţie de 50% în proiect.
Prima producţie este estimată în 2027. Producţia la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual (circa 140.000 bep/zi), timp de circa 10 ani.
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra are o suprafaţă de 7.500 kmp şi se află la o distanţă de circa 160 km de ţărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 şi 1.000 de metri. Explorarea perimetrului a fost accelerată în 2008 şi a inclus două campanii de achiziţie 3D şi două campanii de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze a avut loc în 2012.