Capital: Un nou start ratat la AUTOSTRĂZI pe bani europeni: Cinci piedici majore. După eșecul răsunător al ultimilor șapte ani în ceea ce privește absorbția fondurilor europene destinate Programului Operațional Sectorial Transporturi (POS-T), se pare că autoritățile române nu au tras mari învățăminte. Am intrat în noul calendar financiar iar provocările sunt și mai mari. Pentru dezvoltarea sectorului transport din România, s-a alocat pentru perioada 2007-2013 o sumă de 5,7 miliarde de euro. Din această sumă, 4,57 miliarde de euro a reprezentat inițial sprijin financiar din partea UE; ulterior, alocările au fost reduse la 4,43 mld. euro, restul însemnând partea de cofinanțare.
Hotnews – Traian Basescu a retrimis in Parlament spre reexaminare legea privind amanarea acordarii unor certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila. Motivul: Nu a fost informata Comisia Europeana. Presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea Legii privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila, informeaza Administratia Prezidentiala. Motivul cererii este a fost incalcat un articol din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, potrivit caruia Comisia Europeana „este informată în timp util pentru a-și prezenta observațiile cu privire la proiectele care urmăresc să instituie sau să modifice ajutoarele”.
ZF: ANRE a dat înainte de Revelion 110 licenţe pentru energie verde. Agenţia Energiei a aprobat anul trecut pe 18, 20 şi 30 decembrie 110 proiecte de energie verde, de trei ori mai multe decât media lunară de anul trecut, aceasta fiind ultima şansă pentru investitori de a prinde subvenţiile mai mari. „Legal nu puteam să-i amânăm pentru anul acesta. A trebuit să facem o detaşare de oameni în această perioadă pentru că numărul de dosare depăşise sutele. Cei care depuneau dosarele aveau dreptul de analiză şi aprobare în 2013“, explică Emil Calotă, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). În ultimele trei şedinţe de anul trecut ale comitetului de reglementare al ANRE, ţinute pe 18, 20 şi 30 decembrie, au fost emise licenţe de exploatare comercială pentru peste 110 proiecte de producere a energiei verzi, dublu faţă de întreaga lună noiembrie şi triplu faţă de luna octombrie.
România liberă: Unde sunt investiţiile de 10 miliarde euro promise de Guvern? Executivul anunţa în iulie că până la sfârşitul anului 2013 România va beneficia de investiţii de 10 miliarde euro. Mai mult chiar, premierul a anunţat că va prezenta în decembrie un raport detaliat pe această temă. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, RL a vrut să vadă ce s-a ales de investiţiile promise de Guvern. Cele „cel puţin zece miliarde euro” investiţii în economia românească anunţate în luna iulie de către Guvernul Ponta se dovedesc a fi fost simple promisiuni electorale, judecând după stadiul în care grandioasele proiecte se află la începutul acestui an.
ZF: Enterprise Investors şi Oresa Ventures vor face fiecare câte o nouă achiziţie anul acesta. Fondurile de investiţii vor relua în 2014 achiziţiile pe piaţa locală, dând un prim semnal de revenire a interesului pentru România, după ce în ultimii ani investiţiile acestora au fost tot mai puţine, atingând un minim în anii 2012 şi 2013. „Ambiţia este să adăugăm cel puţin o investiţie nouă anul acesta. (…) România va fi piaţa pe care ne vom concentra cel mai mult în 2014“, a spus Cornel Marian, managing director al Oresa Ventures, care are în portofoliu companii precum Somaco, Fabryo-Atlas, RTC sau Kiwi Finance, cu afaceri cumulate de peste 100 milioane de dolari.
Capital: Anul schimbării la faţă a sistemului sanitar? Un miliard de euro ar fi putut să economisească Ministerul Sănătăţii dacă ar fi aplicat măsurile aşteptate de ani buni: actualizarea listei de medicamente compensate, finalizarea sistemului informatic de sănătate şi definitivarea pachetului de bază de servicii medicale. Din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), ajuns la valoarea-record de 23 de miliarde de lei, s-a făcut anul trecut un pas decisiv pentru eficientizarea sistemului sanitar: plata unor arierate totale de 3 miliarde de lei.