Petrom, profit record: peste un miliard de euro în 2013. Estimare Erste

OMV Petrom (SNP) va înregistra un nou record de profit net, de aproape 4,6 miliarde de lei în 2013, şi va depăşi un miliard de euro, potrivit estimărilor Erste Group Research, obţinute de ECONOMICA.NET. Vânzările companiei vor fi de  24,45 de miliarde de lei, sau peste 6,2 miliarde de euro, la cursul mediu pe anul trecut.
Adrian N. Ionescu - mie, 08 ian. 2014, 11:24
Petrom, profit record: peste un miliard de euro în 2013. Estimare Erste

Cea ,mai mare companie din România, OMV Petrom (SNP), va înregistra un profit net de 4.597,7 milioane de lei în 2013, potrivit estimării analiştilor de piaţă de capital de la BCR, membri ai Erste Group Research.

Astfel, profitul net al SNP va fi de 1,04 miliarde de euro, la cursul mediu pe anul trecut raportat de BNR.

Vânzările companiei au depăşit 24,45 miliarde de lei (6,2 miliarde de euro).

Principalele surse de profit ale Petrom au fost scumpirea relativă a petrolului, dar şi a gazelor naturale, pe a cărei piaţă locală s-a început liberalizarea.

Profitul SNP pe 2013 ar creşte astfel cu 16,5% faţă de 2012, când Petrom a avut un câştig net de 3,95 de miliarde de lei.

2013 a fost penultimul an în care Petrom a beneficiat de regimul de redevenţe negociat de OMV la privatizarea companiei.

Taxarea companiei Petrom a devenit un subiect de negociere dură cu Guvernul, atât pe tema redevenţei cât şi a noului impozit pe construcţiile speciale, în care se încadrează şi (aşa numita taxă de stâlp).

Nivelul redevenţelor pe care OMV Petrom le plăteşte Statului român s-ar putea tripla, începând din 2015, potrivit estimărilor Erste Group Research, publicate într-un raport anterior.

În prezent, Petrom plăteşte redevenţe cuprinse între 3,5 % şi 13,5 % din valoarea producţiei fiecărui zăcământ, în funcţie de puterea sa.

De asemeni, Petrom va plăti până la 100 de milioane de euro ca urmare a introducerii noii taxe pe construcţii speciale, potrivit unor surse din sectorul energetic.

Oficialii Petrom au spus că volumul investiţiilor care vor fi făcute în România depinde de nivelul fiscalităţii. Ei spun că sumele plătite statului român din exploatarea gazelor şi petrolului nu înseamnă doar redevenţe, ci şi alte tipuri de taxe, şi că Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul României, cu peste 2 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat în Marea Roşie, precizând că sunt în curs de desfăşurare......
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri de taxe pentru diaspora care se întoarce în ţară
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale ...
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, a demisionat, luni, din funcţia de preşedinte al Partidului ...
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025.