Fie că vorbim de un mall sofisticat din Chicago, un flagship store din centrul Londrei, de magazinele situate pe arterele de shopping din Viena sau despre un centru comercial din Bucureşti, consumatorii tind să îşi dorească aproape acelaşi lucruri în materie de haine. Dovadă şi expansiunea internaţională a giganţilor din lumea modei precum H&M, Zara sau Gap, care vând aproape peste tot aceleaşi produse bucurându-se, totodată, de o largă apreciere.
Dincolo de universalitatea gustului, retailerii trebuie să ţină totuşi cont de particularităţile fiecărei pieţe pe care activează atunci când îşi pun în aplicare strategiile de marketing, dar şi de preţ. Nu este astfel de mirare că acelaşi produs de la acelaşi brand celebru de haine costă diferit în funcţie de ţara de unde îl achiziţionezi. „În vreme ce felul în care arată un articol poate fi atrăgător pentru toţi consumatorii, există o multitudine de alte aspecte la care retailerii de haine ar trebui să fie foarte atenţi. Preţul este unul dintre cei mai importanţi factori de luat în calcul atunci când se creionează o strategie, pentru că poate face diferenţa dintre un produs acceptabil şi unul de care puţini se pot apropia. Veniturile medii în ţările emergente, deşi în continua creştere, reprezintă mică parte din cât câştigă în medie locuitorii din statele dezvoltate. De asemenea, trebuie să se ţină cont că retailerii internaţionali trebuie să îi convingă pe consumatori că brandurile lor sunt mai bune de respectiva piaţă locală”, explică specialiştii companiei de cercetare Euromonitor.
Unde sunt cele mai ieftine haine Zara
Pornind de la această premisă, compania de cercetare Euromonitor a realizat un studiu de caz pe magazinele Zara din întreaga lume, pentru a scoate în evidenţă cum îşi schimbă retailerul politica de preţ în funcţie de piaţa pe care activează. S-a luat în calcul preţul unei perechi de pantaloni (aceeaşi în toate magazinele) care porneşte de la 40 de dolari şi poate ajunge la aproximativ 90 de dolari. Mai precis, din datele Euromonitor, Slovenia, Portugalia şi Spania sunt cele mai ieftine „ţări Zara”, preţurile din magazinele de acolo fiind cvu peste 50% mai mici decât în Japonia, ţara unde Zara are cele mai mari preţuri. Scump este şi în Columbia, Singapore şi Kazakhstan, unde preţurile sunt aproape duble faţă de Spania, spre exemplu.
Zara România, mai scump decât în Franţa
Potrivit datelor Euromonitor, există însă şi multe ţări europene în care Zara are aceleaşi preţuri. Este vorba, printre altele, de Austria, Slovacia, Olanda , Muntenegru, Italia, Grecia, Franţa, Estonia, Germania, Cirpu, Brlgia sau Ungaria. România nu se află printre aceste ţări unde perechea de pantaloni luată drept etalon costă 50 de dolari, preţul fiind uşor mai mare: de 52 de dolari. Astfel, din datele Euromonitor, magazinele Zara din România au aceleaşi preţuri ca cele din Bulgaria, Bosnia şi uşor mai mari decât în Marea Britanie. În SUA preţul este de aproximativ 57 de dolari, iar în Turcia de 59 de dolari.
Cum îşi gândeşte Zara preţurile
„Folosind preţuri diferite pe pieţele în care operează, Zara obţine suma optimă pentru fiecare ţară în parte, maximizându-şi astfel veniturile”, explică specialiştii Euromonitor, care evidenţiază şi modul în care este perceput brandul în diverse colţuri ale lumii, în funcţie de politica de preţ pe care o adoptă: este mass market în Europa, dar high fashion în ţările în curs de dezvoltare.
„În Europa, având în vedere expansiunea comerţului online, dar şi a internetului în general,preţurile au devenit mult mai transparente, astfel încât retailerul a fost nevoit să le egalizeze. Altfel, ar fi riscat să îşi piardă clienţii din ţările nordice, care puteau oricând să cumpere mai ieftin din magazinul online din Spania”, mai explică Euromonitor. Potrivit acestora, preţurile mari din ţările emergente se explică prin dorinţa retailerului de a poziţiona ca un brand aproape de lux. „În Asia Pacific, compania are preţuri mult mai mari deşi veniturile populaţiei de acolo sunt mai mici. Este o strategie pe care şi-o asumă”, mai spune Euromonitor.
Zara operează magazine în Bucureşti, unde are 7 unităţi, dar şi în marile oraşe ale ţării, printre care Iaşi (2), Piteşti, Ploieşti, Cluj (2),Sibiu etc. Grupul Inditex, din care face parte şi Zara, este cel mai mare jucător de pe piaţa locală de modă cu peste 80 de magazine şi afaceri de peste 150 mil. euro.