Mira Murati, Chief Technology Officer al OpenAI, va ocupa funcția de CEO interimar, a anunțat compania, care a precizat că începe recrutarea unui nou CEO.
„Plecarea lui Altman urmează unei analize realizate către consiliu, care a concluzionat că el nu a fost în mod constant sincer în comunicările sale, împiedicând capacitatea acestuia consiliului de a-și exercita responsabilitățile”, a declarat compania OpenAI pe blog său oficial fără a adăuga mai multe detalii.
Greg Brockman, președintele și co-fondatorul OpenAI, care a demisionat din funcția de președinte al consiliului de administrație ca parte a reorganizarii conducerii companiei, a decis să părăsească de tot firma. El a făcut acest anunț pe platforma X. „Pe baza știrilor de astăzi, am demisionat”, a scris el, citat de Reuters.
Aceste plecări i-au luat prin surprindere pe mulți angajați care au aflat de schimbarea bruscă a managementului dintr-un mesaj intern și de pe blogul public al companiei. A fost o surpriză și pentru Altman și Brockman, care au aflat decizia consiliului la câteva minute de la anunț, a spus Brockman.
„Și noi încă încercăm să ne dăm seama exact ce s-a întâmplat”, a postat Brockman pe X, fosta Twitter, adăugând: „Vom fi bine. Lucruri mai mari vor veni în curând”.
Sam and I are shocked and saddened by what the board did today.
Let us first say thank you to all the incredible people who we have worked with at OpenAI, our customers, our investors, and all of those who have been reaching out.
We too are still trying to figure out exactly…
— Greg Brockman (@gdb) November 18, 2023
Consiliul de administrație, compus acum din patru persoane, este format din trei directori independenți care nu dețin capitaluri proprii în OpenAI și cercetătorul șef Ilya Sutskever. Organizația nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii cu privire la afirmațiile lui Brockman.
Susținut de miliarde de dolari de la Microsoft (MSFT.O), care nu are un loc în consiliul de conducere în organizația non-profit care guvernează startup-ul, OpenAI a declanșat nebunia generativă a inteligenței artificiale în noiembrie anul trecut, lansând ChatGPT. Chatbot-ul a devenit una dintre aplicațiile software cu cea mai rapidă creștere din lume.
Instruit pe o mulțime de date, inteligența artificială generativă poate crea conținut asemănător omului, ajutând utilizatorii să întocmească lucrări, să finalizeze teme de știință și chiar să scrie romane întregi. După lansarea ChatGPT, autoritățile de reglementare s-au străduit să ajungă din urmă acest salt tehnologic: Uniunea Europeană și-a revizuit Actul AI, iar SUA au început eforturile de reglementare a AI.
Altman, care a condus compania Y Combinator, este un antreprenor și investitor în serie. El a fost considerat fața OpenAI și a tehnologiei AI generative.
Altman a postat pe X la scurt timp după ce OpenAI a publicat demiterea sa pe blog: „Mi-a plăcut timpul petrecut la openai. A fost o experiență care m-a transformat pe mine personal și sper că lumea un pic. Mai ales mi-a plăcut să lucrez cu oameni atât de talentați. Voi avea mai multe de spu. despre ce urmează mai târziu.”
Altman nu a răspuns solicitărilor de comentarii formulate de Reuters.
Murati, care a lucrat pentru Tesla, s-a alăturat OpenAI în 2018 și mai târziu a devenit director de tehnologie. Ea a supravegheat lansările de produse, inclusiv cea a ChatGPT.
La o întâlnire de urgență, vineri după-amiază, care a avut loc după anunțul îndepărtării lui Altman, Murati a căutat să calmeze angajații și a spus că parteneriatul OpenAI cu Microsoft este stabil, iar directorii care susțin proiectul, inclusiv CEO-ul Microsoft Satya Nadella, continuă să-și exprime încrederea în startup, a declarat o sursă pentru Reuters.
„Microsoft rămâne angajat față de Mira și echipa lor, în timp ce aducem această nouă eră a AI clienților noștri”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al producătorului de software pentru Reuters.
Într-o declarație publicată pe site-ul Microsoft, Nadella a spus: „Avem un acord pe termen lung cu OpenAI… Împreună, vom continua să oferim lumii beneficiile semnificative ale acestei tehnologii”.
Sursa foto: Flickr