‘Decizia de a generaliza această formă de gestionare’, experimentată din 2010 de o companie de taxiuri din Havana, este de ‘a rezolva o serie de dificultăţi’ aferente acestei activităţi, potrivit articolului.
‘Sistemul tradiţional /de stat/ nu a fost în măsură să rezolve’ problemele şi ‘de-a lungul timpului s-a tradus prin scăderea calităţii serviciilor’, adaugă ziarul.
Printre alte probleme sunt menţionate ‘neregulile în serviciu, însuşirea veniturilor /de către şoferi/, personalul supradimensionat’ şi ‘un parc auto învechit’, adaugă organul oficial al Partidului Comunist Cubanez.
Noul sistem prevede ca angajaţii companiilor publice să se organizate în cooperative, o formulă preferată de preşedintele Raul Castro în cadrul numeroaselor reforme economice implementate în ultimii ani pentru ‘actualizarea’ modelului cubanez moştenit din epoca sovietică.
Potrivit Granma, ‘având în vedere rezultatele pozitive’ obţinute prin experimentele efectuate la Havana şi din 2011 în staţiunea balneară Varadero /140 km est de capitală/, măsura va fi extinsă pe parcursul anului la toate companiile de taxi publice ce facturează serviciile lor în valută.
Potrivit unui responsabil din Ministerul Transporturilor, douăzeci de cooperativele ar trebui să apară pe insulă. Acestea vor include şoferii proprietari ai vehiculelor sau alţii care închiriază maşina lor statului.
Există de asemenea şi alte companii în Cuba ce facturează în monedă locală, peso cubanez, care vor rămâne publice, şi taxiuri private individuale, de obicei vechi limuzine americane din anii ’50 şi ’60, apreciate de turişti.
La iniţiativa preşedintelui Raul Castro, sute de cooperative rezultate din fostele întreprinderi publice s-au dezvoltat pe insulă în ultimii ani, iar numărul micilor întreprinzători /’cuentapropistas’/ s-a stabilit la aproximativ 445.000 de persoane, faţă de încă cinci milioane de funcţionari publici, la o populaţie de 11,1 milioane de locuitori.