EXCLUSIV – Compania mamă Euroins, despre revenirea în România după falimentul subsidiarei locale: „Persoanele asigurate vor fi protejate de autoritățile din Bulgaria”. Țara vecină nu are un fond de garantare pe model FGA din România

Reprezentanții Euroins Insurance AD, compania mamă a Euroins România, fost lider în RCA cu peste 2,5 milioane de șoferi asigurați, astăzi în faliment, au răspuns pe larg mai multor întrebări adresate de Economica în legătura cu reintrarea pe piața locală în baza așa numitului "pașaport european". Printre altele, bulgarii confirmă, deși nuanțat, că, în cazul în care ar ajunge să aibă probleme și societatea mamă, clienții care cumpără de la aceasta orice tip de asigurări facultative nu sunt protejați de un fond de garantare, așa cum se întâmplă în cazul societăților înregistrate în România. Pe de altă parte, Euroins subliniază că este o societate solidă, cu o dezvoltare rapidă în întreaga Europă și că respectă întocmai cerințele de solvabilitate și lichiditate.
Şerban Buşcu - mie, 22 nov. 2023, 22:15
EXCLUSIV - Compania mamă Euroins, despre revenirea în România după falimentul subsidiarei locale:

Euroins revine pe piața din România, în plin faliment al fostei sale subsidiare locale.  Economica a fost prima publicație care a prezentat pe larg și în mod direct riscurile la care se expun cei care vor alege să se asigure la noua societate prin care vor activa bulgarii la noi în țară sau la oricare altă societate activă în România prin sistemul Freedom of Services (FOS). Pe scurt, este vorba despre faptul că aceste firme sunt autorizate și supravegheate din țara de origine, așadar autoritățile din România nu au nicio posibilitate de control asupra lor, iar în cazul în care apar probleme, asigurații sau, după caz, păgubiții vor trebui să facă demersuri în respectiva țară.

Fără a contesta utilitatea acestor societăți pentru români și firmele din România (piața locală suferă de o lipsă cronică de concurență), precizăm că prin „probleme” nu înțelegem doar situația extremă a unui faliment, ci și dificultăți uzuale în ceea ce privește gestionarea dosarelor de daună. Petițiile, care în cazul societăților înregistrate din România trebuie soluționate de ASF, vor ajunge în țara de origine a respectivei firme, iar eventualele procese se vor desfășura, în final, tot în afara țării. În caz de faliment, păgubiții sunt protejați de un fond de garantare doar în situația în care țara de origine are un asemenea sistem. În cazul particular al Euroins, Bulgaria acoperă printr-un mecanism de garantare doar păgubiții și asigurații pe polițe RCA, iar acest aspect a constituit unul dintre subiectele ridicate de noi în întrebările trimise la Sofia.

AICI vedeți ce asigurări spun brokerii că vor vinde cu precădere cei de la Euroins, prin noua societate și la ce riscuri se expun inclusiv societăți, companii și instituții ale Statului

Înainte de a vă prezenta integral răspunsurile trimise de Euroins, amintim că, potrivit legislației europene, orice societate înregistrată într-o țară UE poate vinde în altă țară UE printr-o simplă notificare trimisă de autoritatea din țara de origine către cele din țara gazdă. Acest tip de vânzări se poate face printr-o sucursală înființată în țara gazdă (sistemul Freedom of Establishment) sau fără o sucursală, direct sau prin intermediari (sistemul Freedom of Services). Menționăm că, din vara anului 2023, la inițiativa Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), sunt obligate  să cotizeze la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) și societățile care activează prin sucursală, cum sunt, de exemplu, Axeria Iard sau Hellas Direct, societăți care încep să aibă ponderi importante pe piața RCA. Aceasta înseamnă că, spre deosebire de sistemul FOS, clienții sau terții păgubiți pe asigurări vândute de firmele care activează pe FOE vor fi despăgubiți local.

Amintim că ASF a ridicat licența Euroins România identificând un deficit de capital de solvabilitate de peste 400 de milioane de euro. Deși contestate de bulgari, concluziile ASF au fost confirmate de cel puțin două instanțe (Curtea de Apel București a respins cererile Euroins de suspendare și anulare a deciziei, iar Tribunalul București a decis deschiderea procedurii de faliment constantând starea de insolvență). Înainte de a ajunge în această situație, acționarii bulgari au încheiat un contract de reasigurare cu o altă entitate din grup prin care au scos practic din România aproape toate rezervele de daună. Contractul conține cel puțin o clauză discutabilă, care prevede că, în cazul în care asiguratul (Euroins România) suferă sancțiuni administrative (ceea ce a fost cazul, după cum arătam mai sus), societatea de reasigurare poate păstra sumele transferate fără a mai avea obligația să plătească daune.

 

Mesaj de la Sofia: Euroins Bulgaria s-a dezvoltat ca o platformă internațională în creștere rapidă… Respectăm o serie de legi europene și naționale, acte legislative secundare, rate de capital și lichiditate și indicatori care garantează stabilitatea și transparența

Așa cum arătam mai sus, Euroins Insurance AD a răspuns unui amplu set de întrebări trimise de Economica. Redăm mai jos aceste răspunsuri.

 

Economica:  În ce an au notificat autoritățile bulgare pentru prima dată Eurohold, Euroins sau orice altă entitate din grup în privința intențiilor de a intra în țări din UE în baza pașaportului european? În ce an au notificat pentru prima dată autoritățile bulgare pe cele din alte țări UE privind aceste intenții?

Euroins Insurance AD: În primul rând, Euroins Insurance Company AD (Euroins Bulgaria/Euroins BG) este cel mai mare asigurător bulgar după valoarea primelor brute subscrise (PBS) și una dintre cele mai experimentate companii de asigurări de pe piața bulgară, cu o experiență de 25 de ani. Portofoliul companiei include peste 70 de produse care acoperă 18 tipuri de asigurări.

În al doilea rând, pe lângă piața bulgară, Euroins Bulgaria s-a dezvoltat ca o platformă internațională în creștere rapidă, extinzându-și serviciile și pe alte piețe europene. Aceasta a fost autorizată de către autoritatea de reglementare bulgară FSC să opereze în baza libertății de prestare a serviciilor (FOS – Freedom of Services) în România din 2007. Autoritatea de reglementare a asigurărilor din România a fost informată în mod corespunzător și instantaneu despre această autorizare de către FSC. Din 2007, informațiile despre această autorizație au fost publicate pe site-ul autorității de reglementare din România. Recent am observat că pentru o perioadă de peste șse luni, aceste informații au fost retrase de actuala conducere a ASF, cu încălcarea legislației UE și române.

Pe lângă România, Euroins Bulgaria operează sub FoS în Spania din 2008, în Italia din 2015, în Grecia din 2015, unde operațiunile s-au transformat într-o sucursală în 2019 sub libertatea de stabilire (FoE), în Polonia din 2018 și în Olanda din 2020. A fost activ, în acest sens, și în Marea Britanie. Euroins este prezent și în Germania prin coasigurare în baza FoS din 2017. În prezent, piețele externe generează mai mult de jumătate din veniturile din prime ale companiei. Mai mult de jumătate din primele brute subscrise totale ale companiei sunt generate de asigurări non-RCA.

În ce an a fost inregistrat Euroins în baza de date EIOPA privind activitățile pe FOS?

Aceasta a fost o formă bilaterală de comunicare între autoritățile de reglementare din România și Bulgaria chiar înainte de înființarea EIOPA și aceste informații sunt prezente pe site-urile atât ale autorităților de reglementare bulgare, cât și pe cel al ASF, din 2007.

În ce țări activeaza acum Eurohold sau alte entități din grup în baza pașaportului european? În câte țări se merge pe sistemul FOS și în câte pe FOE?

După cum am menționat mai sus, Euroins Bulgaria operează sub FoE în Grecia (printr-o sucursală) și sub FoS în Polonia, Olanda, Spania, Italia și Germania, oferind o varietate de produse de asigurare.

În ce țăra are Eurohold cea mai notabilă prezență și care este dimensiunea afacerilor în respectiva țară?

În ceea ce privește afacerile de asigurări, Polonia și Grecia acumulează cea mai mare parte a afacerilor internaționale ale Euroins Bulgaria, generând aproximativ 40% din veniturile totale din prime ale companiei.

Ce clase de asigurări va practica cu precădere Eurohold în România?

Euroins Bulgaria va oferi clienților săi persoane fizice și juridice din România servicii de asigurare non-RCA fiabile, accesibile și calitative, inclusiv asigurări de proprietăți, întrerupere a activității, accidente, răspundere civilă, garanții, călătorie în străinătate, precum și alte servicii de asigurare utilizate pe scară largă.

Sunt asigurările facultative obiectul unei scheme de garantare în Bulgaria?

În primul rând, ca în fiecare stat membru al UE, în Bulgaria există un Fond de Garantare, care vizează segmentul asigurărilor RCA și protejează interesele tuturor cetățenilor, inclusiv pe cele ale tuturor cetățenilor din toate statele membre ale UE. Operațiunile sale garantează dreptul persoanelor asigurate în cazul accidentelor rutiere cu autovehicule neasigurate și asigură garantarea creanței asiguraților în caz de insolvență a unui asigurător.

În al doilea rând, la fel ca în toate celelalte state membre ale UE, inclusiv România, pentru toate celelalte tipuri de polițe diferite de cele RCA, persoanele asigurate de un asigurător bulgar, inclusiv cele ale Euroins Bulgaria, sunt protejate de activitățile de supraveghere ale autorităților locale relevante, organism de reglementare financiar care menține stabilitatea și transparența pe sectorul financiar nebancar, inclusiv pe cel al asigurărilor, prin mijloace legale, administrative și informaționale. Fiecare companie de asigurare din UE, inclusiv Euroins Bulgaria, respectă o serie de legi europene și naționale, acte legislative secundare, rate de capital și lichiditate și indicatori pentru a-și garanta stabilitatea și transparența, care au fost verificate periodic de același organism de reglementare, zilnic. În plus, similar tuturor celorlalte state membre ale UE, inclusiv România, fiecare asigurător bulgar, inclusiv Euroins Bulgaria, a fost supus unei serii de evaluări și audituri internaționale de bilanț de-a lungul anilor care au asigurat că a respectat toate regulile și normele UE și naționale.. Și nu în ultimul rând, toate tipurile de polițe de asigurare sunt reasigurate de reasigurători, ceea ce reprezintă o protecție în plus pentru clienții asigurați.

În cazul apariției unor nemulțumiri (Euroins a înregistrat recorduri de reclamații și procese) cărei instituții sau autorități se vor putea adresa clienții Eurohold din România? 9) Eventualele procese se vor desfășura în România sau în Bulgaria?

În primul rând, evidența numărului de plângeri și procese menționate de dumneavoastră este o pură manipulare și inexistentă, așa cum am subliniat de multe ori. În urmă cu mai bine de un an și înainte de disputa cu ASF, Euroins România a informat toate părțile interesate, prin date și indicatori concreți, că a scăzut drastic numărul de reclamații ale clienților împotriva acesteia. Compania a fost lider pe piața din România și ca atare a fost mai mult decât firesc să înregistrăm un număr absolut mai mare de reclamații decât restul jucătorilor de pe piață. Oricum, Euroins Romania a îmbunătățit rapid și substanțial acest indicator precum și experiența clienților, depășindu-și în acest sens competitorii cu o cotă de piață mai mică la acel moment. Să nu uităm faptele și cifrele pe care Euroins România le-a prezentat și comentat anterior și doar un exemplu – în domeniul procesării cererilor, perioada de la depunerea cererii solicitantului până la data plății fusese redusă cu 86%, la doar cinci zile.

În al doilea rând, cea mai mare parte a proceselor a fost declanșată din cauza tentativelor câtorva ateliere de reparații auto controlate de una și aceeași persoană, mai exact din cauza practicilor de suprapreț ale acelorași ateliere de reparații auto, fapt bine cunoscut de întreaga piață și de autorități.

În ceea ce privește întrebarea la care instituție sau autoritate se adresează clienții Euroins Bulgaria din România în caz de nemulțumire, răspunsul este: aceleași la care se adresează și în cazul zecilor de alți asigurători internaționali care își desfășoară activitatea în România sub FoS. Operațiunile de asigurare în cadrul FoS sunt un algoritm și un mecanism aprobat în UE, care este activ de mulți ani în toate statele membre. O dispută în acest sens este ca și cum ai pune la îndoială existența UE, a pieței unice și chiar a zonei Shengen dacă vrei. Nu am dori să participăm la o astfel de dispută, deoarece suntem cu toții membri ai acestei uniuni și ar trebui să împărtășim valorile acesteia și să-i respectăm regulile și principiile.

Eurohold va vinde în România prin intermediul Phoenix MGA Services S.R.L. Ce reprezintă termenul MGA?

Phoenix este înființată de către grupul nostru de asigurări exact cu referire la autorizația noastră de a opera în România în condițiile de liberă prestare a serviciilor. Scopul Phoenix este de a asista Euroins Bulgaria cu cunoștințele și expertiza locală în evaluarea riscurilor care trebuie asigurate.

Doamna Tanja Blatnik, fost CEO Euroins România, are sau va avea vreo implicare în proiect? Dacă da, de pe ce poziție?

Consiliul de administrație al Euroins BG este format din trei profesioniști cu 20 până la 30 de ani de experiență în sector (detalii aici). În România, acesta va fi reprezentat de Daniela Nicolae-Pora, director general Phoenix.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...