Amenda de 10.000 de lei, minimul conform legii, a fost aplicată Patriarhiei Române, deoarece comisia de evaluare nu a informat observatorii desemnaţi din cadrul MFP – Unitatea de Coordonare şi Verificare a Achiziţiilor Publice (UCVAP), asupra calendarului de derulare a procesului de reevaluare a ofertelor, potrivit reprezentanţilor ministerului.
Sancţiunea a fost aplicată pe 4 decembrie, după ce comisia de evaluare a întocmit şi semnat raportul procedurii din 3 decembrie în lipsa observatorilor desemnaţi din cadrul MFP – UCVAP. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, observatorii din partea instituţuiei nu au fost invitaţi la această şedinţă.
Astfel, Patriarhia a încălcat prevederile articolului 4 indice 1 lit. c) din OUG nr. 30/2006, potrivit cărora: „autoritatea contractantă iniţiatoare a procedurii de atribuire, selectată pentru verificare, are obligaţia de a îndeplini următoarele: c) de a informa asupra calendarului de derulare a procesului de evaluare a candidaturilor / ofertelor şi asupra oricăror modificări aduse calendarului de derulare a procesului de evaluare, în termen de o zi lucrătoare de la întocmirea/modificarea acestuia”.
Această faptă constituie contravenţie şi se sancţionează, potrivit art. 10 alin.(1) lit a) din acelaşi act normativ, cu amendă de la 10.000 de lei la 15.000 de lei.
Reprezentanţii MFP au mai precizat că menţiunea Patrirahiei, conform căreia nu putea risca depăşirea temenului de 15 zile de la rămânerea irevocabilă a deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) privind licitaţia, „nu are nicio legătură cu aspectele constatate şi sancţionate”.
În prezent procedura de atribuire se află în curs de reevaluare a ofertelor conform deciziei C.N.S.C. nr. 3278/C8/3407/12.09.2013, nefiind desemnat deocamdată niciun câştigător, mai arată reprezentanţii MFP.
Patriarhia nu a achitat amenda, depunând contestaţie împotriva procesului verbal.
Reprezentanţii Patriarhiei au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că au fost amendaţi de UCVAP după ce au respectat o decizie a instanţei, în termenul legal de 15 zile.
„În martie 2013 au fost înscrise în competiţie 13 firme pentru executarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a Palatului Patriarhiei cu fonduri europene. La fiecare şedinţă au fost prezenţi reprezentanţii UCVAP care au şi semnat procesele verbale. În final, o firmă a contestat rezultatele licitaţiei, iar Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi Curtea de Apel Bucureşti i-au dat câştig de cauză. Patriarhia Română a pus în aplicare decizia instanţei în termneul de 15 zile prevăzut de lege. Patriarhia Română îşi exprimă convingerea că justiţia va constata caracterul abuziv al amenzii aplicate de UCVAP din Ministerul Finanţelor Publice pentru «vina» de a fi adus la îndeplinire în termenul legal o hotărâre judecătorească irevocabilă”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Patriarhiei.
De asemenea, Patriarhia Română speră că „tergiversările birocratice nejustificate şi neexplicate de UCVAP vor înceta” şi că vor fi demarate lucrările de execuţie ale acestui proiect cu finanţare europeană, semnat împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale încă din anul 2012.
Valoarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a Palatului Patriarhiei este de 64 de milioane de lei fără TVA, dintre care 98 la sută sunt asiguraţi din fonduri europene, iar 2 la sută din sumă, de Patriarhia Română.