Planul este în linie cu strategia de investiţii a companiei, care se concentrează pe reţele şi o abordare mai selectivă a proiectelor de energie regenerabilă.
Iberdrola, prezentă şi în România, face eforturi pentru a rămâne unul dintre liderii globali în domeniul energiei regenerabile, într-un moment în care companiile de utilităţi se confruntă cu tranziţia dificilă de la combustibilii fosili, accelerată de necesitatea reducerii dependenţei energetice de Rusia.
Investiţiile suplimentare în reţelele de electricitate sunt necesare pentru a întări sistemul, ţinând cont de rolul sporit al producerii intermitente de energie din regenerabile.
Şi grupul energetic Enel SpA a adoptat o strategie similară, noile investiţii concentrându-se pe reţelele de electricitate, iar în cazul proiectelor de energie regenerabilă cuvântul de ordine este prudenţa.
În Marea Britanie, două treimi din planificatele investiţii sunt în reţele de transport şi distribuţie, peste trei miliarde de euro fiind alocaţi pentru un cablu subacvatic care va transporta energie regenerabilă suficientă pentru alimentarea a două milioane de gospodării, a anunţat Iberdrola.
Construcţia cablului, denumit Eastern Green Link 1 (EGL1), va începe în 2024.
De asemenea, gigantul spaniol va investi în hidrogen verde şi în proiecte de energie eoliană şi solară, inclusiv proiectul eolian offshore East Anglia 3.
Sursa foto: Flickr