Uniper, cel mai mare trader de gaze din Germania, a dezvăluit duminică târziu sentința, precizând că a fost nevoit să facă plata către o companie energetică europeană, fără a o identifica însă
Procedura de arbitraj, în conformitate cu normele Camerei Internaționale de Comerț, a început la începutul anului 2021 și se referă la prevederile privind stabilirea prețurilor dintr-un contract de furnizare de LNG pe termen lung, a precizat Uniper.
Contractul de LNG în cauză a fost încheiat înainte de separarea Uniper de E.ON în 2016 și a expirat anul trecut, a precizat Uniper, adăugând că nu sunt de așteptat alte consecințe financiare ca urmare a acestei deizii a arbitrilor
Eni a furnizat Uniper 0,65 milioane de tone de LNG pe an începând din 2007 , potrivit raportului anual din 2017 al Grupului internațional al importatorilor de LNG (GIIGNL).
Uniper a refuzat să comenteze, în timp ce Eni nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.
Anul trecut, Uniper a lansat proceduri legale împotriva gigantului rus Gazprom, fostul său principal furnizor de gaze naturale, care întîi a redus și apoi a suspendat livrările, ceea ce a dus Uniper aproape de colaps.
Uniper a precizat că sentința de acum „se referă la reevaluarea retroactivă a prețului acordului pe termen lung”, fără a fi mai precis. Procedurile de arbitraj privind contractele de furnizare a gazelor naturale nu sunt neobișnuite în industrie, amintește Reuters.
Uniper, care a fost salvată de Germania anul trecut, a declarat că plata va avea un impact asupra rezultatelor sale anuale, adăugând că analizează în prezent decizia și pașii legali de urmat. Nu a furnizat o estimare actualizată însă. În octombrie, Uniper a confirmat că se așteaptă la un profit ajustat înainte de dobânzi și impozite de 6 până la 7 miliarde de euro și la un profit net ajustat de 4 miliarde până la 5 miliarde de euro în 2023, datorită prețurilor spot la gaze mai mici decât se aștepta.