MOL va investi anual un miliard de dolari pentru a-şi majora producţia

Grupul energetic maghiar MOL intenţionează să investească anual aproximativ un miliard de dolari pentru a obţine o creştere semnificativă pe segmentul de explorare şi producţie, inclusiv oferte pentru licenţele din Marea Nordului, a declarat vineri Alexander Dodds, vicepreşedinte executiv al grupului MOL, responsabil de activitatea de Explorare & Producţie, într-un interviu acordat Reuters.
Economica.net - vin, 10 ian. 2014, 21:14
MOL va investi anual un miliard de dolari pentru a-şi majora producţia

MOL, care are cinci rafinării în Europa Centrală şi afaceri pe segmentul de explorare şi producţie în Ungaria, Croaţia, Rusia, Kurdistan, Pakistan, Angola şi în alte regiuni, a achiziţionate recent câteva participaţii în zăcăminte offshore din Marea Nordului, de la Wintershall Norge AS, divizie a grupului german BASF, pentru 375 milioane de dolari. Tranzacţia ar urma să se finalizeze în primul trimestru din acest an.

Alexander Dodds, în vârstă de 56 de ani, a declarat pentru Reuters că Marea Nordului este atractivă, fiind o zonă care a fost exploatată, dar care încă are potenţial pentru achiziţii şi pentru explorări.

MOL intenţionează să facă o ofertă pentru licenţe la zăcămintele din Marea Nordului deoarece vrea să devină un operator, a subliniat oficialul companiei.

MOL are obiective ambiţioase, ce vizează o producţie de ţiţei de 170.000-180.000 de barili pe zi (bpd) până în 2018, de la 101.000 bpd la sfârşitul trimestrului trei din 2013.

Pentru acest an ţinta este de 103.000 bpd, care exclude achiziţia Wintershall şi alte tranzacţii de acest gen, a adăugat Dodds. Acesta consideră că MOL va trebui să compenseze declinul producţiei în Ungaria şi Croaţia găsind oportunităţi de creştere în alte zone.

Cifra de un miliard de dolari este una estimativă şi ar putea varia în funcţie de oportunităţile din acest an, dar MOL are suficient flux de numerar pentru a finanţa achiziţii, a subliniat vicepreşedinte grupului maghiar.

În 13 decembrie, MOL a cumpărat de la firma Wintershall Norge AG active şi participaţii la o serie de proiecte de petrol şi gaze din Marea Nordului pentru suma de 375 milioane de dolari.

MOL a achiziţionat 14 licenţe în Marea Nordului, precum şi participaţii la infrastructurile Sullom Voe Terminal şi Brent Pipeline System.

Grupul ungar estimează că această achiziţie îi va majora rezervele dovedite şi probabile cu 28 milioane de barili echivalent petrol şi aproape toate aceste rezerve sunt de calitate bună. În plus, având în vedere că aceste active sunt, majoritatea, în faza de dezvoltare şi producţie, vor contribui la creşterea producţiei zilnice de petrol a MOL.

Grupul Mol are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 30.000 de angajaţi în întreaga lume. Compania are o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, dintre care 143 în România. Grupul operează o reţea de conducte de gaze naturale de înaltă presiune de peste 5.800 km în Ungaria. Grupul Mol activează şi în comercializarea şi distribuţia de gaze naturale la nivel regional. Compania a semnat acorduri de concesiune cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru 3 perimetre din vestul ţării, dintre care unul a fost ratificat de către Guvernul României.

 

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația pentru construcția lotului 3 al Drumului Expres Arad - Oradea. Amintim......
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Premier Energy Furnizare, unul dintre marii furnizori de energie electrică pentru clienții casnici, a transmis clienților ...