Dan Demeter, cercetător în domeniul securității: Am ajuns într-o situație în care deja AI-ul începe să fie util. 27% dintre managerii din România permit angajaților să folosească GenAI

Deși inteligența artificială este folosită de mulți ani în numeroase domenii, discuțiile în spațiul public au luat amploare, în special după apariția ChatGPT, o inteligență artificială generativă capabilă să automatizeze și să realizeze o gamă largă de sarcini. Deși a evoluat rapid, GenAI aduce o îngrijorare tot mai mare în rândul managerilor din companii.
Lidia Neagu - mar, 28 nov. 2023, 22:07
Dan Demeter, cercetător în domeniul securității: Am ajuns într-o situație în care deja AI-ul începe să fie util. 27% dintre managerii din România permit angajaților să folosească GenAI

”Am ajuns într-o situație în care AI deja începe să fie util. Întrebarea este cum folosesc oamenii AI-ul în companii. AI a fost subiectul anului 2023 și încheiem anul vorbind tot despre AI. În companiile mari, cu foarte mulți angajați, care formează o bază de cunoștințe mare, nu este o nevoie preponderentă de ChatGPT. În cazul IMM-urilor însă, care nu au o bază de cunoștințe atât de mare, poate că au doar 10 sau 20 de angajați, AI ajută să îi dea rapid angajatului informațiile de care are nevoie pentru realizarea unei sarcini. La companiile care au sub 10 angajați, AI-ul se pretează cel mai bine”, este de părere Dan Demeter, cercetător în domeniul securității, în cadrul GREAT Kaspersky.

Un studiu derulat de Kaspersky în mai multe țări din Europa, inclusiv în România, arată că directorii C-suite au pierdut deja controlul asupra implementării, supravegherii și scopului GenAI în cadrul organizațiilor lor. Dintre cei chestionați, studiul arată că doar 22% au discutat despre stabilirea unor reguli și reglementări pentru a monitoriza utilizarea GenAI, în pofida faptului că 91% au afirmat că au nevoie de o mai bună înțelegere a modului în care datele interne sunt utilizate de către angajați pentru a se proteja împotriva riscurilor critice de securitate sau a scurgerilor de date.

În România, 27% dintre respondenții spun că folosesc personal GenAI, așa că nu îi împiedică nici pe angajați să facă acest lucru, peste media europeană, situată la 25%. În același timp, 11% spun că, deși nu le-au interzis angajaților asta, ar prefera totuși ca aceștia să nu folosească GenAI la locul de muncă.

”Dar 1% din managerii din România, au interzis complet folosirea ChatGPT. Unul dintre motivele la care m-am gândit este îngrijorarea legată de scurgerea de date confidențiale”, a explicat Demeter.

Cel mai des, ChatGPT este folosit de companiile din România în departamentele de IT (29%), urmat de marketing (19%) și vânzări (12%).

”ChatGPT este foarte bun în IT pentru că ai nevoie să faci tot felul de lucrări de mentenanță și sarcini care te ajută să îți menții infrastructura IT în companie. Un exemplu: ori ai niște niște persoane foarte pricepute care pot să găsească diferite probleme, de la banalul nu merge e-mailul sau e căzut serverul. Ori, cu ChatGPT poți să automatizezi, să faci niște procese care să verifice automat dacă serverele sunt online. Se pretează foarte bine la genul acesta de automatizări”, subliniază expertul.

Viitorul cu GenAI

În ceea ce privește oportunitățile de utilizare GenAI în cadrul companiilor în viitor, respondenții din România spun că își doresc în aceeași măsură să implementeze noua tehnologie în automatizarea sarcinilor obositoare pentru angajați (45%), dar și pentru ei înșiși (45%).

Pentru a funcționa eficient, GenAI se bazează pe învățarea continuă prin procesarea de date – dar orice date introduse într-o aplicație de către un angajat sunt transmise imediat în afara organizației sale, fapt similar cu o dezvăluire neintenționată a datelor. Astfel încât, utilizarea ChatGPT în companii aduce și o serie de provocări, care, momentan, sunt adresate insuficient și nereglementate. Cel mai mult managerii sunt preocupati de scurgerile de informatii cu privire la companie și clienții săi (aproape 60%). În același timp, îi preocupă posibilitatea pierderea avantajelor competitive, dar și a faptului că pot angaja persoane care și-au cosmetizat CV-ul cu ajutorul ChatGPT.

Pe de altă parte, în ciuda acestor îngrijorări, managerii vor să valorifice această tehnologie și se așteaptă ca GenAl să degreveze angajații de sarcinile repetitive și plictisitoare (44%), iar jumătate dintre ei se așteaptă că GenAl să-l degreveze pe angajați de muncă de rutină. Un procent îngrijorător, de 17%, afirmă că ar folosi GenAl ca să înlocuiască angajații.

Aproape toți managerii din România (89%) care au participat la studiu spun că au nevoie de mai multe informații despre GenAI și despre circulația informațiilor introduse în motoarele AI.

”Managerii din firme se folosesc de subiectul AI, care a fost destul de dezbătut, este un subiect de popular și o să rămână. Nu o să plece nicăieri, AI-ul e aici ca să stea. Practic, ChatGPT a intrat în viața noastră și e aici ca să stea. Depinde de tine la ce îl folosești. Dar unde merg informațiile pe care eu i le dau lui ChatGPT? Aș mai adăuga în acest mix și problema GDPR, care s-a discutat și nu prea. Și anume dacă eu mă duc și îl întreb pe ChatGPT care este cea mai rapidă rută de a merge de la adresa mea de acasă la Brașov în data de 30 decembrie. Și ChatGPT îmi răspunde să o iau prin Cheia că e prea aglomerat pe Valea Prahovei. Și eu îi răspund: «OK dar tu ai adresa mea de acasă și vreau să o ștergi. Cum exact se va face ștergerea aceea, este o întrebare bună pentru că, practic, AI a ingerat informația și a propagat-o. Probabil că vor fi niște reglementări în acest sens”, a completat Dan Demeter.

Cercetarea a fost realizată de Censuswide în perioada 25 septembrie – 2 octombrie 2023, intervievând 1.863 de directori C-level din Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Italia, România, Țările de Jos și Grecia.

Te-ar mai putea interesa și
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru susţinerea investiţiilor şi pentru cheltuirea chibzuită a fiecărui......
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...