Luni, Salvini afirmase că Guvernul Italiei nu ar trebui să vândă acţiuni la Ferrovie dello Stato, aşa cum a sugerat Ministerul Economiei pentru a reduce datoria naţională. Întrebat de jurnalişti dacă ministerul său va vinde o participaţie la Ferrovie dello Stato, Salvini a răspuns decis: „Nu”. Însă, marţi, oficialul le-a spus jurnaliştilor la Roma că răspunsul său, „Nu”, s-a referit la absenţa oricăror planuri în prezent de vânzare de acţiuni la FS.
„Nu sunt a priori împotrivă. Dacă mă întrebaţi în această dimineaţă de acest subiect, dacă am pe masă un plan de privatizare a FS, a unor părţi, răspunsul este nu. Dacă ar exista un plan care ar putea aduce valoare adăugată, investiţii, bani… m-aş bucura să-l studiez”, a explicat oficialul italian.
Executivul vrea să obţină aproximativ 20 miliarde de euro, în urma unor vânzări de active, în perioada 2024 – 2026, a anunţat Trezoreria în Documentul economic şi financiar (DEF), care stabileşte obiectivele privind finanţele publice şi economia. Planul face parte din eforturile premierului Giorgia Meloni de a finanţa noi cheltuieli fără a majora datoria publică a Italiei, a doua cea mai ridicată din zona euro şi un motiv de îngrijorare pentru autorităţile UE şi pieţele financiare.
Săptămâna trecută, Trezoreria a vândut o participaţie de 25% la banca Monte dei Paschi di Siena, iar ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, declara recent că ar trebui vândute şi participaţii la compania feroviară de stat şi la firma care gestionează reţeaua de autostrăzi.
Încă înainte de pandemie Guvernele Italiei nu au reuşit să îndeplinească ţintele de privatizare şi de aceea analiştii sunt sceptici în privinţa progreselor în acest domeniu.
În 2018, premierul de atunci, Giuseppe Conte, s-a angajat să obţină până la finalul acelui an 18 miliarde de euro în urma vânzărilor de active, pentru a reduce datoria şi a reasigura investitorii, dar planul nu a avut rezultate.
Guvernul Italiei a înrăutăţit estimările privind creşterea economiei în 2023 şi 2024, şi a majorat ţintele de deficit, în urma impactului stimulentelor fiscale şi a majorării dobânzilor.