Câştigul salarial a crescut în noiembrie cu 35 lei, la 1.650 lei, faţă de octombrie

Câştigul salarial mediu nominal net s-a situat în noiembrie la 1.650 lei, în creştere cu 2,2% (35 lei) faţă de octombrie şi cu 4,8% comparativ cu aceeaşi lună din 2012, cele mai mari valori înregistrându-se în intermedieri financiare şi cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit datelor INS.
Economica.net - lun, 13 ian. 2014, 08:19
Câştigul salarial a crescut în noiembrie cu 35 lei, la 1.650 lei, faţă de octombrie

Astfel, în activitatea de intermedieri financiare, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 4.118 lei, iar în hoteluri şi restaurante de 905 lei.

„În luna noiembrie 2013, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat creşteri faţă de luna octombrie 2013 ca urmare a acordării de prime (inclusiv premii ocazionale), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă) sau a realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), cu 27,2%, şi în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, respectiv alte activităţi extractive, între 10% şi 12%.

De majorări între 5% şi 8% au beneficiat angajaţii din tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, iar creşteri salariale între 3,5% şi 5% s-au operat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cercetare-dezvoltare, transporturi pe apă, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor textile.

În luna analizată s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net între 4% şi 6% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, industria metalurgică, colectarea şi epurarea apelor uzate şi între 2% şi 4% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune; înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi de poştă şi de curier, extracţia minereurilor metalifere, telecomunicaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

„Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, plăţii sumelor din profit ori din alte fonduri (inclusiv tichete de masă). De asemenea, în unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzată de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte)”, menţionează INS.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna octombrie în învăţământ (3,3%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, în administraţia publică şi sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net a urcat uşor, cu 0,7% şi, respectiv, 0,5%.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în noiembrie de 2.278 lei, cu 2,1% mai mare decât în luna octombrie 2013.

Indicele câştigului salarial real pentru noiembrie 2013 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,2%, iar comparativ cu aceeaşi lună din 2012 s-a situat la 102,9%.

Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 124,7%, cu 2,7 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în octombrie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S.N. Nuclearelectrica și consorțiul internațional Candu Energy Inc. o companie AtkinsRéalis, Ansaldo Nucleare, Canadian Commercial Corporation și Korea Hydro & Nuclear Power Co au semnat......
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual, la un interval cuprins ...
Transportatorul de mărfuri TTS investește 23 de milioane de euro într-un nou terminal de cereale în portul Constanța
Transportatorul de mărfuri TTS investește 23 de milioane de euro într-un nou terminal de cereale în portul Constanța
Transportatorul fluvial de mărfuri TTS a anunțat o investiție de circa 23 de milioane de euro în construcția terminalului ...
Record în Japonia. 33 de milioane turişti străini în primele 11 luni din acest an
Record în Japonia. 33 de milioane turişti străini în primele 11 luni din acest an
Numărul vizitatorilor străini în Japonia a depăşi 33 de milioane în primele 11 luni din acest an, un nou nivel record, ...