Curtea Supremă a SUA ar putea limita puterea preşedintelui de a numi oficiali

Curtea Supremă americană pare să încline către o limitare a puterii constituţionale a preşedintelui de a numi prin decret oficiali în domeniul justiţiei şi administraţiei federale, relatează AFP.
Economica.net - mar, 14 ian. 2014, 06:02
Curtea Supremă a SUA ar putea limita puterea preşedintelui de a numi oficiali

Cei nouă judecători de la cea mai înaltă instanţă din Statele Unite, ei-înşişi numiţi pe viaţă de către preşedinte, au studiat cazul a trei numiri prin decret, efectuate la 4 ianuarie 2012 de către preşedintele american Barack Obama, la Biroul Naţional al Muncii (NRLB), perioadă în care Senatul nu se afla în sesiune.

În acest caz, adversarii republicani ai lui de Obama contestă validitatea acestor numiri. Ei acuză Casa Albă că a forţat şi a încălcat Constituţia, argumentând că aceste numiri prin decret sunt posibile doar în timpul vacanţei parlamentare, dar nu era cazul la data respectivă.

Inclusiv judecătorii progresişti par să încline către argumentele societăţii Noel Canning care, nemulţumită de decizia NLRB, a contestat la tribunal legitimitatea acestor numiri.

„Este o problemă politică, ci nu una constituţională”, a declarat judecătorul progresist Stephen Breyer, apreciind că „prevederile (Constituţiei) joacă în favoarea” adversarilor Guvernului.

Principala neînţelegere se referă la interpretarea Constituţiei care stipulează că preşedintele este autorizat să „numească în posturi vacante, atunci când Senatul nu este în sesiune”.

Judecătorul Elena Kagan, o fostă avocată a Guvernului Obama, a apreciat că „este într-adevăr treaba Senatului să stabilească dacă se află în sesiune sau nu”.

Un avocat al Guvernului Obama, Donald Verrilli a argumentat că o interpretare în favoarea republicanilor „ar duce la repudierea legitimităţii a mii de numiri (făcute începând din perioada preşedinţiei lui) George Washington”.

„Ce ar trebui să facem atunci când practica contrazice categoric Constituţia?”, a replicat judecătorul ultraconservator Antonin Scalia.

La sfârşitul lui noiembrie, majoritatea democrată din Senat a privat opoziţia republicană de puterea aproape nelimitată de obstrucţie. Aliaţii democraţi ai preşedintelui Obama se plângeau de tendinţa cvasi-sistematică a republicanilor de a bloca numirile prezidenţiale, într-un context de coabitare legislativă.

Curtea Supremă îşi va anunţa decizia asupra acestui caz până la sfârşitul lui iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...