În decembrie, BCE a revizuit în sus estimările privind evoluţia zonei euro în 2014, prognozând un avans de 1,1% în acest an.
‘Este posibil să existe potenţial pentru o expansiune mai ridicată faţă de prognozele noastre, în condiţiile în care întreaga Europă este acum într-o situaţie mai bună decât în 2013’, a explicat Nowotny, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Austriei.
‘Poate unele state, cum ar fi Germania, Austria, vor ajunge la o creştere economică de 2%. Încă suntem prudenţi în estimările noastre’, a adăugat oficialul BCE.
De asemenea, Nowotny a subliniat că BCE nu vede riscul unei deflaţii sau inflaţii în zona euro ‘nici pe termen scurt, nici pe termen mediu’.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut uşor în luna decembrie 2013, până la 0,8%, de la nivelul de 0,9% înregistrat în luna noiembrie, arată o estimare preliminară publicată de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Luna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a revizuit în jos estimările privind rata inflaţiei în zona euro pentru 2013 şi 2014, până la 1,4% şi, respectiv, 1,1%. În plus, potrivit primelor prognoze pentru 2015, media inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze la 1,3%, sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.
Deflaţia, o scădere cronică a preţurilor, afectează întreaga economie, deoarece consumatorii evită să facă achiziţii în aşteptarea unor noi reduceri de preţuri, ceea ce afectează cererea şi forţează companiile să-şi reducă cheltuielile şi angajările, creând astfel un efect în spirală.