Acest ajutor va ridica totalul sumelor alocate de la începutul crizei siriene la peste 1,1 miliarde de euro, între care 615 de milioane de euro numai pentru ajutorul umanitar.
‘Poporul sirian continuă să îndure un calvar. Numărul de refugiaţi şi persoane strămutate în interiorul ţării a crescut de patru şi de cinci ori, respectiv, în ultimele 12 luni. Persoanele care au rămas în Siria, unde violenţa şi moartea sunt un fenomen de zi cu zi, se luptă pentru supravieţuire. Cei care au fugit dincolo de frontiere au de-a face cu greutăţi extreme, în ciuda generozităţii gazdelor lor, împovărate de fluxul nesfârşit de refugiaţi, care sunt acum peste 2,3 milioane’, a declarat Kristalina Georgieva, comisar responsabil pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi răspuns la crize.
Oficialul european a subliniat că în Kuweit va folosi această oportunitate pentru a încuraja angajamente suplimentare din partea comunităţii internaţionale şi a subliniat că Uniunea Europeană, pe ansamblu, a fost cel mai mare donator în cadrul crizei siriene, oferind mai mult de 2 miliarde de euro până în prezent.
‘Sper că şi alţi donatori îşi vor demonstra solidaritatea cu victimele nevinovate ale acestui război. Aceasta este singura modalitate de a evita o deteriorare şi mai mare a situaţiei în această criză umanitară masivă. Reafirm încă o dată necesitatea absolută de a respecta dreptul umanitar internaţional şi necesitatea aplicării principiilor umanitare în orice moment pentru livrarea de asistenţă. Accesul în Siria este în continuare cel mai mare obstacol (…) şi fac un apel la toate părţile implicate în conflict să faciliteze livrarea de ajutor oriunde este nevoie’, a completat comisarul Kristalina Georgieva.
Comisarul Štefan Füle, responsabil pentru politica europeană de vecinătate, a subliniat, la rândul său, că numai vara trecută au fost alocaţi suplimentar 400 milioane de euro, pentru ajutorul consacrat refugiaţilor sirieni şi ţărilor afectate de criza siriană. El a menţionat că de acesta vor beneficia şi comunităţile gazdă din ţările vecine.
‘Libanul şi Iordania se confruntă cu provocări imense ca urmare a crizei şi a afluxului masiv de refugiaţi, iar a ajuta aceste ţări nu este doar o chestiune de solidaritate, este de asemenea în interesul UE, pentru a promova stabilitatea în regiune şi pentru a evita destabilizarea în continuare’, a subliniat Stefan Fule.
Finanţarea suplimentară va stimula acţiunile de salvare şi asistenţă care sunt în curs de desfăşurare atât în interiorul Siriei cât şi în ţările vecine. Asistenţa va include servicii medicale de urgenţă, atât medicale cât şi psiho-sociale, în special pentru copii, furnizarea de provizii de hrană şi de apă potabilă, asigurarea de adăpost, înregistrarea şi protecţia refugiaţilor.
Asistenţa va fi canalizată prin intermediul partenerilor umanitari ai Comisiei Europene: agenţii ale ONU, familia Crucii Roşii / Semilunii Roşii şi organizaţiile non-guvernamentale internaţionale.