Reducerea riscurilor asociate fumatului: o abordare pragmatică și viabilă. Interviu cu Dr. James Murphy, director al Departamentului de Cercetare Științifică BAT

Reducerea riscurilor asociate fumatului și dezvoltarea unor noi categorii de produse cu nicotină reprezintă un subiect ce apare în mod constant pe agenda publică. În lume există circa 1 miliard de fumători cu diferite preferințe și așteptări, care ar trebui să aibă acces la informații corecte și complete cu privire la aceste alternative.
Ion Dobreanu - lun, 18 dec. 2023, 16:26
Reducerea riscurilor asociate fumatului: o abordare pragmatică și viabilă. Interviu cu Dr. James Murphy, director al Departamentului de Cercetare Științifică BAT

Dr. James Murphy, director al Departamentului de cercetare științifică BAT, explică de ce reducerea riscurilor asociate fumatului este o modalitate progresivă, pragmatică și realizabilă de a reduce riscurile și impactul asupra sănătății cauzat de fumat.

„Contribuția BAT la reducerea efectelor nocive ale fumatului a început acum 10 ani, odată cu lansarea primei noastre țigări electronice, și suntem mândri de progresele pe care le-am făcut de atunci. Astăzi, oferim consumatorilor o gamă largă de produse alternative dezvoltate pe baza studiilor științifice și supuse unor testări și verificări de impact extrem de riguroase înainte de a fi vândute. Produsele noastre care nu implică arderea tutunului joacă un rol importat în reducerea incidenței fumatului în țări precum Japonia, Suedia și Marea Britanie. 100 de milioane de fumători adulți au trecut de la țigări la produse de vapat, produse care încălzesc tutunul și produse moderne cu nicotină pentru uz oral. Cu toate acestea, mai mult de 1 miliard de oameni la nivel global continuă să fumeze, în ciuda riscurilor pentru sănătate. Deci, mai este mult de lucru”, spune Dr. James Murphy, director al Departamentului de cercetare științifică BAT.

BAT și-a asumat obiectivul de a reduce impactul companiei asupra sănătății și pentru această a dezvoltat o gamă de noi produse care conțin nicotină, dar nu implică arderea tutunului, iar scopul companiei este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă aceste produse până în 2030.

„Fiecare fumător este diferit și are preferințe diferite, iar o abordare unică nu poate răspunde tuturor. De aceea, am ales să dezvoltăm mai multe categorii de produse plăcute și mai puțin riscante*. Cu cât mai mulți fumători găsesc alternative la fel sau mai satisfăcătoare decât fumatul, cu atât mai mulți dintre ei vor trece la produsele cu risc redus* și nu se vor mai întoarce la fumat. De exemplu, cercetările au arătat că aromele au un rol important nu doar în a ajuta fumătorii adulți să înlocuiască fumatul cu utilizarea produselor mai puțin nocive, ci și în prevenirea recidivei la fumat (1)”, a completat Dr. James Murphy, director al Departamentului de cercetare științifică BAT.

Cum evoluează piața de produse cu risc redus

„Inovăm în mod constant pentru a ne îmbunătăți portofoliul de produse cu risc redus*. Cea mai recentă inovație a noastră este un produs cu nicotină pe bază de plante, fără tutun, care este compatibil cu glo, dispozitivul BAT de încălzire a tutunului. Consumabilele pe bază de plante oferă consumatorilor adulți de nicotină și fumătorilor o alternativă suplimentară, fără tutun.

Pe piața din România suntem prezenți cu mai multe categorii de produse cu risc redus: produse care încălzesc tutunul, produse de vapat și pliculețe cu nicotină pentru uz oral. În România și la nivel global suntem lideri în segmentul produselor pentru vapat și de asemenea lideri la nivel global în categoria de produse moderne cu nicotină pentru uz oral. glo, produsul nostru pentru încălzirea tutunului, are o creștere solidă, iar în România peste 400.000 de dispozitive sunt utilizate de consumatori adulți. În octombrie 2023 am lansat și consumabilele pe bază de plante, fără tutun, pentru glo, comercializate sub marca veo.”

 

Cum arată o abordare de reglementare eficientă

Dr. James Murphy, director al Departamentului de cercetare științifică BAT este de părere că o abordare pe mai multe categorii de produse care să contribuie la reducerea efectelor nocive asociate fumatului, astfel încât consumatorii adulți să poată alege cel mai potrivit produs cu risc redus* pentru ei, iar fiecare categorie de produse cu risc redus* ar trebui să aibă reglementări specifice și că știința ar trebui să fie reperul pentru elaborarea unei reglementări bazate pe dovezi și proporționale cu gradul de risc pentru fiecare categorie.

„În primul rând, îndemnăm factorii de decizie, organismele de sănătate publică și autoritățile de reglementare să ia decizii informate, pe baza celor mai bune dovezi științifice disponibile. În al doilea rând, să ia notă de progresele înregistrate în țările care au implementat cu succes strategiile de reducere a efectelor nocive asociate fumatului. Și, în al treilea rând, trebuie să asigurăm consumatorilor acces la surse de încredere pentru informații despre produsele cu risc redus*”, explică acesta.

* Pe baza dovezilor științifice și presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de riscuri și creează dependență

(1) Forster, M., Fielbelkorn, S., Yurteri, C., Mariner, D., Liu, C., Wright, C., McAdam, K., Murphy, J. and Proctor, C. (2018). Assessment of novel tobacco heating product THP1.0. Part 3: Comprehensive chemical characterisation of harmful and potentially harmful aerosol emissions. Regul Toxicol Pharmacol. 93:14-33. DOI: 10.1016/j.yrtph.2017.10.006.

Articol susținut de BAT.

 

Te-ar mai putea interesa și
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de furnizare de gaze naturale....
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România ...
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...