‘Intenţia noastră este să facem lobby, astfel încât să putem prelua, prin achiziţii, capacităţi hidro, prin care să ne realizăm vârfurile de sarcină’, a spus Ciurel.
Hidrocentralele pot fi pornite şi oprite foarte uşor, spre deosebire de termocentralele pe cărbune, astfel că centralele pe apă pot realiza foarte bine echilibrarea producţiei de energie a unei companii.
‘Intenţia noastră asta este: să avem un mix de energie’, a completat Laurenţiu Ciurel.
Departamentul pentru Energie nu a renunţat la planul de reorganizare a sectorului producţiei de energie în mai multe companii care să utilizeze un mix de resurse energetice, a declarat ministrul de resort, Constantin Niţă, prezent la acelaşi eveniment.
‘Nu am renunţat şi n-o să renunţ niciodată la mixul energetic’, a spus ministrul, întrebat care sunt planurile sale în acest sens.
El a mai spus că legea holdingului, un act normativ aşteptat de mai mulţi ani, ar putea fi aprobat de Parlament până la finele lunii februarie.
‘Crearea mixului energetic este o variantă. Mai am şi alte variante, dar o să vi le spun la momentul oportun’, a adăugat Niţă.
Departamentul pentru Energie şi-a propus reorganizarea sectorului producţiei de energie în mai multe companii care să producă electricitate dintr-un mix de resurse, nu doar din una singură, aşa cum se întâmplă acum.
În acest moment, sectorul producţiei de energie de stat este împărţit în mari producători care folosesc apa – Hidroelectrica, sursele nucleare – Nuclearelectrica, cărbunele – Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, centrale pe gaze – Electrocentrale Bucureşti.
Ministrul Constantin Niţă şi şeful Complexului Oltenia au participat la conferinţa ‘Cărbunele – trecut, prezent şi viitor în industria energetică’.