Franţa a vândut 1% din acţiunile Airbus, pentru 451 milioane de euro

Statul francez şi-a redus la 11% participaţia deţinută la constructorul aeronautic european Airbus, obţinând 451 milioane de euro (614 milioane de dolari), transmite AFP.
Economica.net - joi, 16 ian. 2014, 13:01
Franţa a vândut 1% din acţiunile Airbus, pentru 451 milioane de euro

Prin vânzarea a aproximativ opt milioane de acţiuni (1%) către investitori instituţionali, participaţia Franţei în Airbus este similară cu cea Germaniei, în timp ce Spania deţine 4%.

În urma reformelor demarate anul trecut de conducerea Airbus, valoarea acţiunilor a crescut cu 74,63%, la 56,44 euro pe titlu.

Franţa încearcă să-şi reducă datoria de 94% din PIB prin vânzarea participaţiilor deţinute la companii importante. Anul trecut, Franţa a obţinut 2,4 miliarde de euro din vânzarea unor participaţii, din care aproape jumătate în urma unei vânzări de acţiuni Airbus.

Airbus a fost creat în urma fuziunii companiilor de apărare franceze, germane şi spaniole, în 2000.

Luni, Airbus a anunţat că a înregistrat în 2013 comenzi record pentru 1.619 noi avioane, faţă de comenzi brute pentru 1.531 de avioane în cazul rivalului Boeing, adăugând că examinează posibilitatea majorării ritmului de producţie pentru cele mai populare avioane ale sale.

Airbus a subliniat că a înregistrat o cifră record şi în cazul comenzilor nete primite anul trecut, 1.503 de avioane faţă de 1.355 de comenzi nete pentru Boeing. Graţie comenzilor primite anul trecut, Airbus are în prezent de onorat un carnet de comenzi pentru 5.559 de aparate în valoare de 809 miliarde de dolari, sau aproape nouă ani de producţie.

În 2013, constructorul aeronautic european a trecut în faţa Boeing în termeni de comenzi, însă grupul american este în continuare lider mondial în termeni de număr de avioane livrate, cu 648 avioane livrate anul trecut de Boeing faţă de 626 avioane pentru Airbus.

Susţinuţi de creşterea pieţelor emergente şi înlocuirea vechilor avioane în SUA, constructorii de avioane au reuşit să ignore recesiunea datorită comenzilor ample, însă în prezent se concentrează pe producţia tuturor avioanelor pe care le-au vândut.

Te-ar mai putea interesa și
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona grupul bancar Commerzbank AG, adăugând că creditorul italian va......
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns la un stadiu de 59% pe secțiunea 4 (Video)
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns la un stadiu de 59% pe secțiunea 4 (Video)
Stadiul fizic al lucrărilor la secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești a ajuns la 59%, a anunțat ...
Blocaj pentru micii româneşti şi salamul de Sibiu. Exporturile în Marea Britanie şi SUA sunt oprite din cauza pestei porcine africane
Blocaj pentru micii româneşti şi salamul de Sibiu. Exporturile în Marea Britanie şi SUA sunt oprite din cauza pestei ...
Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine ...