Scutaru, MMFPSPV: Românii sunt cetăţeni ai UE şi au dreptul la liberă circulaţie şi de a lucra în străinătate

Rezoluţia din 16 ianuarie prin care Parlamentul European apără dreptul tuturor cetăţenilor din statele membre de a lucra în afara ţării lor întăreşte principiul liberei circulaţii, astfel că muncitorii români din străinătate se aşteaptă să fie trataţi fără discriminare şi cu respect, a afirmat vineri secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) Codrin Scutaru.
Economica.net - vin, 17 ian. 2014, 10:34
Scutaru, MMFPSPV: Românii sunt cetăţeni ai UE şi au dreptul la liberă circulaţie şi de a lucra în străinătate

‘Salut Rezoluţia prin care Parlamentul European apără dreptul cetăţenilor din statele membre de a lucra în afara ţării lor, principiu de bază al Uniunii Europene, consfinţit în tratatele UE şi o componentă esenţială a pieţei unice. Prin votul înţelept dat joi, Parlamentul European a întărit, practic, principiul liberei circulaţii şi, totodată, i-a pus la punct pe acei politicieni europeni care au declanşat, în ultima perioadă, un adevărat război mediatic împotriva muncitorilor veniţi din România şi Bulgaria. Cetăţenii români care lucrează în afara ţării nu trebuie să îşi facă griji legate de posibilă discriminare la care ar putea fi supuşi atunci când merg să lucreze în străinătate. Pot merge cu fruntea sus, pentru că ei merg acolo să lucreze, nu să stea la mila statelor respective. Prin munca lor contribuie, de fapt, la economia acelui stat, care câştigă de pe urma lor’, a afirmat secretarul de stat Codrin Scutaru, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Totodată, oficialul MMFPSPV şi-a exprimat speranţa că toate statele membre vor respecta principiul liberei circulaţii, iar ‘muncitorii români vor fi respectaţi acolo unde merg să lucreze, vor fi trataţi egal, ca toţi cetăţenii UE, pentru că nu există ranguri şi ierarhii în Uniunea Europeană’.

Codrin Scutaru a subliniat că libera circulaţie atrage după sine atât drepturi cât şi obligaţii, astfel că muncitorii români vor trebui să-şi respecte îndatoririle atunci când aleg să lucreze în afară.

‘În ceea ce mă priveşte, voi milita în continuare ca românii care muncesc în afara graniţelor să fie trataţi egal şi cu respect, iar acest lucru îl voi susţine în toate întâlnirile pe care le voi avea cu demnitari străini şi, de fiecare dată, voi da exemple de români cu care ne mândrim în afară. Este bine să le amintim vecinilor noştri din UE ce mulţi români de valoare au lucrat şi lucrează în străinătate’, a spus în încheiere secretarul de stat Codrin Scutaru.

Joi, Parlamentul European (PE) a adoptat, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, o rezoluţie prin care solicită statelor membre să respecte dreptul fundamental la libertatea de circulaţie în UE. Textul final, rezultatul unui compromis între variantele depuse de grupurile politice, a fost votat cu o largă majoritate, prin ridicare de mâini.

Legislativul comunitar critică dur, în rezoluţia adoptată, poziţia anumitor lideri europeni care au propus măsuri de restricţionare a acestui drept. PE ‘respinge total orice propunere de a plafona numărul de migranţi din UE, deoarece contrazice principiul din Tratat referitor la libera circulaţie a persoanelor’.

Membrii PE cer aplicarea legilor Uniunii astfel încât să se garanteze un tratament nediscriminatoriu al tuturor muncitorilor UE, indiferent de ţara de origine.

De asemenea, se arată în textul adoptat, PE este îngrijorat de creşterea tendinţelor rasiste şi xenofobe dacă dezbaterea nu este abordată în mod raţional şi recunoaşte faptul că libertatea de mişcare a muncitorilor UE a devenit subiect de campanie politică pentru anumite partide.

Rezoluţia solicită statelor membre să nu discrimineze lucrătorii mobili din UE în urma asocierii eronate a dreptului la liberă circulaţie în scopul găsirii unui loc de muncă cu presupuse abuzuri la adresa sistemelor de securitate socială şi subliniază că niciunul dintre statele membre care proclamă existenţa acestei probleme nu a prezentat CE dovezi în acest sens.

Eurodeputaţii cer Comisiei Europene să monitorizeze sistematic şi detaliat modul în care se respectă dreptul fundamental la liberă circulaţie a lucrătorilor din UE.

Te-ar mai putea interesa și
Poziția pe Bursa din Frankfurt a Volkswagen pierde teren, valoarea acțiunilor a scăzut cu 2,39%
Poziția pe Bursa din Frankfurt a Volkswagen pierde teren, valoarea acțiunilor a scăzut cu 2,39%
Acțiunile Volkswagen au scăzut luni cu 3% la începutul tranzacțiilor, analiştii citand incertitudinea cu privire la acordul de reducere a costurilor încheiat de producătorul de automobile cu......
Elon Musk, numit de Trump în reformarea administrației publice, are în vizor Rezerva Federală americană (FED)
Elon Musk, numit de Trump în reformarea administrației publice, are în vizor Rezerva Federală americană (FED)
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald ...
Șeful NATO, olandezul Mark Rutte în dezacord cu criticile lui Zelenski la adresa încă – cancelarului german Olaf Scholz
Șeful NATO, olandezul Mark Rutte în dezacord cu criticile lui Zelenski la adresa încă – cancelarului german Olaf ...
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să înceteze criticile sale nedrepte la adresa cancelarului german Olaf ...
Program de guvernare PSD – PNL – minorități: Autostradă de la Marea Neagră către Europa Centrală, finalizată până în 2028
Program de guvernare PSD – PNL – minorități: Autostradă de la Marea Neagră către Europa Centrală, finalizată ...
Programul de guvernare propus de către PSD - PNL - minorități vizează finalizarea până la sfârșitul anului 2028 a ...