Ce bănci dispar din România în 2024. Cum se împarte sistemul bancar în funcție de proveniența capitalurilor investite

În total, din România, dispar cinci bănci, dar apare și una nouă. Mai exact, la finalul anului 2024, după ce se vor face fuziunile și încorporările de active în noi entități, vom avea doar 27 de bănci față de 32 cât avem acum. Aceleași mișcări vor modifica și structura capitalurilor bancare, ceea ce va face ca la sfârșitul anului 2024, capitalul autohton să aibă o pondere de aproximativ 35% din total sistem bancar, urmat de cel austriac, cu 23%, italian cu circa 14% din sistem, francez 11% și olandez 10%. Ce bănci dispar și cum se împarte piața bancară între investitorii străini, români și stat.
Gabriela Ţinteanu - mar, 02 ian. 2024, 22:02
Ce bănci dispar din România în 2024. Cum se împarte sistemul bancar în funcție de proveniența capitalurilor investite

La sfârşitul anului 2008, în România funcţionau 43 de instituţii de credit (42 de bănci şi reţeaua cooperatistă CREDITCOOP). În funcţie de originea capitalului, două bănci deţineau capital integral sau majoritar de stat (CEC Bank şi Eximbank), trei bănci aveau capital majoritar privat autohton, 27 de bănci aveau capital majoritar străin, iar zece erau sucursale ale unor bănci străine. Băncile cu capital integral sau majoritar privat deţineau 94,8 la sută din active (iar băncile cu capital integral sau majoritar străin aveau 88,2 la sută din total active), în timp ce băncile cu capital integral sau majoritar de stat deţineau o pondere de numai 5,2 la sută, arată raportul anual al BNR pe 2008. Din 2024, lucrurile se schimbă: vom avea 27 de bănci, iar ponderea capitalului autohton va fi majoritară în sistemul nostru bancar.

Ponderea instituțiilor cu capital autohton, atât privat, cât și de stat, se va apropia de 35% în 2024. Ascensiunea ponderii capitalului românesc în total sector bancar se datorează, în principal, achizițiilor făcute de Banca Transilvania (Ideea Bank încorporată în structura băncii anul acesta și neluată în calcul de BNR în raportul din 2022 și achiziția încă așteptată, dar sigură, a OTP Bank).

De asemenea, un rol important îl are dezvoltarea CEC Bank, bancă cu capital majoritar de stat, a cărei evoluție din 2023 este de așteptat să ridice cota de piață deținută de bancă la peste 9%, prin creștere organică. În plus, la această instituție este așteptată o nouă majorare de capital care îi va permite să își extindă activitatea. De asemenea, înființarea Băncii de Investiții și Dezvoltare va permite capitalului majoritar de stat să mai încorporeze ceva din totalul activelor bancare din România.

Capitalul austriac, majoritar în sistemul bancar din România până acum doi-trei ani, se diminuează până la 23% din total sistem bancar, singurele bănci cu capital austriac rămânând Erste BCR, care se menține în continuare pe locul doi în piață și Raiffeisen Bank, care alunecă în clasamentul general al băncilor (până nu demult era numărul trei in sistemul bancar), chiar dacă activitatea și profitabilitatea băncii nu au de suferit, ea menținându-și constantă cam aceeași cotă de piață.

O ascensiune puternică se constată din partea capitalului italian pe piața din România , care ar putea ajunge în 2024 la 14% cotă de piață în totalul activelor bancare, sau chiar peste. Cele două achiziții din 2023, fuziunea UniCredit Bank România cu Alpha Bank România și preluarea First Bank de către Intesa San Paolo Bank, majorează cota de piață a celor două bănci italiene de la 9,5% la aproximativ 14% în total sistem bancar.

Franța rămâne un investitor constant în industria bancară din România, păstrându-și cota de piață la circa 11%, chiar dacă BRD Societe Generale cade în clasamentul general al băncilor din România de pe locul trei pe care îl deține în prezent cu o cotă de piață de 10,2% pe locul 4, după tranzacția realizată de UniCredit Bank România. Prezența BNP Paribas România rămâne constant sub 0,5%, iar închiderea afacerilor deținute de BNP Paribas Personal Finance în România nu pare să afecteze distribuția capitalurilor. Aceasta deținea înainte de anunțul de închidere voluntară a acțiunilor 0,23% din totalul activelor bancare, conform BNR.

La fel, totalul activelor olandeze în sectorul bancar românesc se menține în jur de 10% sau chiar ușor peste pentru anul viitor. ING Bank, principalul investitor de pe piața bancară românească mizează în continuare pe o creștere organică, creștere care l-a adus în primii cinci jucători din piața bancară. Celălalt investitor este un fond de investiții înregistrat în Amsterdam, care deține Patria Bank, care merge la rândul său pe creștere organică, după ce a realizat fuziunea cu Patria Bank.

SUA dețin în continuare circa 3,5% din sectorul bancar din România. Deținerile sunt prin Citibank România, cu o cotă de piață de peste 2%, care își păstrează viziunea pentru clienții mari corporații și nu a dat semne că ar vrea să extindă business-ul, mai ales după ce, pachetul de clienți de retail produs în perioada de boom a creditării a fost vândut către Raiffeisen Bank. În cazul Libra Bank și ea cu o cotă de piață care se apropie de 1,5%, este vorba de un fond de investiții american, dar care se pare că administrează banii românilor plecați acum mulți ani în America.

De remarcat scăderea masivă a capitalului grecesc în componența activelor sistemului nostru bancar. Totalul activelor deținute de băncile grecești s-a redus la maximum 2,5% din sector, după fuziunea Alpha Bank cu Unicredit. Alpha Bank va mai deține doar 9,9% din viitoarea entitate. Singura bancă cu capital grecesc rămâne Vista Bank, cu o cotă de piață de 1,16% la sfârșitul lui 2022, conform BNR. La sfârșitul anului 2008, când a izbucnit criza, băncile grecești erau cel mai mare investitor în sistemul nostru bancar cu o pondere de 22,4% din total active.

Top investitori în sistemul bancar din România

  1. România cca 35% (capital românesc de stat 12,5%)
  2. Austria 23%
  3. Italia             cca 14%
  4. Franța cca 11%
  5. Olanda cca 10%
  6. SUA 3,5%
  7. Grecia 2%
  8. Turcia sub 2%
  9. Germania sub 0,5%
  10. Altele cca 1%

Sursa: BNR și estimări Economica.net pe baza datelor din piață

Trei bănci dispar prin fuziune sau fiind cumpărate de alte bănci

Numărul instituțiilor de credit care activează în România s-a redus pe parcursul anului 2022, de la 34 la 32 de instituții de credit. Modificările intervenite la nivelul instituțiilor de credit s-au reflectat și în cota de piață în funcție de mărimea capitalului. Astfel, ponderea instituțiilor de credit cu capital majoritar de stat în totalul capitalului sistemului bancar (exclusiv sucursalele instituțiilor de credit străine) a scăzut de la 16,6 la sută la 31 decembrie 2021 la 13,9 la sută la 31 decembrie 2022, iar a celor cu capital majoritar privat autohton a crescut de la 23,0 la sută la 31 decembrie 2021 la 25,5 la sută la 31 decembrie 2022, arată raportul anual al BNR pe 2022.

În 2024, numărul instituțiilor de credit se va reduce și mai mult, iar totalul băncilor din piață va fi de 27 de instituții de credit, în condițiile în care Salt Bank, fost Ideea Bank, care aparține Băncii Transilvania nu a fost luată în calcul, așa cum nu a fost luată în calcul nici Raiffeisen Digital Bank sau Revolut Bank, instituții care vor activa exclusiv în mediul digital și care nu sunt pe deplin structurate și integrate în sistemul bancar românesc și nu știm exact cum își vor raporta datele financiare către BNR, ca entități separate sau ca parte a grupului din care fac parte. Teoretic, ca entități separate, dar cifrele sunt prea mici momentan.

First Bank este una dintre băncile care vor dispărea în 2024, după ce Grupul Intesa San Paolo Bank a anunțat achiziția a 99,98% din acțiunile First Bank România de la fondul american de investiții JC Flowers. Tranzacția este așteptată să se încheie în prima parte a anului 2024. Cota de piață a viitoarei bănci universale va fi undeva la 2% din punct de vedere al activelor bancare.

Intesa Sanpaolo Bank activează în România ca bancă universală din 1996. La finalul anului 2022 a avut o cotă de piață de 1,09%, față de 1,10% cât a avut First Bank la finalul lui 2022, conform BNR.

Alpha Bank România este cea mai mare instituție de credit care va dispărea de pe firmamentul bancar, după ce Alpha Services and Holdings și UniCredit au agreat principalele condiții financiare pentru fuziunea dintre UniCredit Bank Romania și Alpha Bank Romania, ca parte a unui parteneriat strategic la nivel internațional. Fuziunea dintre Alpha Bank Romania și UniCredit România conduce la crearea celei de-a treia bănci din România ca mărime din punct de vedere al activelor totale. În viitoarea bancă, Alpha Bank va avea o participație de 9,9% și va primi circa 300 de milioane de euro după due diligence. Cota de piață combinată a viitoarei bănci va fi de 12% din punct de vedere total active. Se anticipează ca tranzacția va fi finalizată în 2024.

OTP Bank România este a patra bancă pe care o achiziţionează Banca Transilvania în aproape un deceniu, după preluarea Volksbank România, Bancpost şi Idea Bank.  OTP Bank România avea active de circa 20 de miliarde de lei la jumătatea anului și ocupa locul 10 în piață. OTP este evaluată de la 300 până la 400 mil. euro, la care s-ar adăuga rambursarea liniilor de finanţare către Budapesta. OTP Bank România are o cotă de piaţă de aproape 2%, înregistrând în ultimii 3-4 ani o creştere organică  susţinută.

Banca Transilvania a ajuns pe primul loc în piață  în primul rând cu ajutorul achizițiilor. Grupul a cumpărat și a fuzionat apoi cu Volksbank (2015) și Bancpost (2018), bănci de top 10 la momentul tranzacțiilor. De asemenea, a mai cumpărat și Idea Bank în 2022, care rămâne însă separată. La jumătatea anului avea active de 153 de miliarde de lei și aproximativ 20% cotă de piață.

Câte bănci vor mai activa în sistemul bancar după fuziuni și achiziții finalizate în 2024

Banca                                  Cotă de piață total active 2022          Proveniența capitalului
1. Banca Transilvania               cca. 22% (după achiziția OTP)*             majoritar românesc
2. BCR                                      13,95%                                                         austriac
3. Unicredit                               cca. 12% (după fuziunea cu Alpha Bank)*   italian
4. BRD                                      10,2%                                                            francez
5. ING Bank                              9%                                                                olandez
6. CEC**                                   8,83% (69,08 mld lei trim 3 2023)              românesc de stat
7. Raiffeisen Bank**                 8.85% (67,5 mld lei trim 3 2023)                austriac
8. Exim Banca Românească     3,27%                                                           românesc de stat
9. Citibank                                 2,05%                                                           american
10. Intesa San Paolo Bank        cca 2% (după achiziția First Bank)*            italian
11. Garanti Bank                       1,91%                                                          spaniol și turcesc
12. Libra Bank                           1,39%                                                           american
13. Vista                                     1,16%                                                           grecesc
14. Patria Bank                           0,59%                                                           olandez
15. Credit Europe                       0,57%                                                          turcesc
16. BNP Paribas                         0,49%                                                          francez
17. Pro Credit                             0,37%                                                          german
18. TBI Bank                              0,29%                                                          bulgăresc
19. Creditcoop                            0,23                                                             românesc
20. BCR Banca pentru Locuințe 0,10%                                                         austriac
21. Techventures Bank               0,12%                                                          românesc
22. Porsche Bank                        0,07%                                                          german
23. Banq Banorient France         0,09%                                                         arabo francez
24. Alior Bank                            0,07%                                                         polonez
25. BRCI                                     0,04%                                                        românesc
26. Bank of China                        0,01%                                                       chinezesc
27. Banca de Investiții și Dezvoltare  –                                                  românesc de stat

Tabelul nu include Ideea Bank care a fost cumpărată de Banca Transilvania, chiar dacă va funcționa ca entitate separată a BT sub denumirea de Salt Bank

*Estimări Economica.net, pe baza cotelor de piață deținute de băncile comerciale la final de 2022, conform BNR

**CEC Bank a fost trecută pe locul 6 în fața Raiffeisen, deoarece rezultatele la 9 luni în 2023 ale celor două bănci indică o creștere mai accelerată a activelor CEC Bank, activele sale depășindu-le deja pe cele ale băncii austriece.

Două bănci își sistează activitatea din proprie inițiativă

Acţionarii Aedificium Banca pentru Locuinte SA (ABL), deţinută în proporţie de 99,9% de Raiffeisen Bank Romania, au decis în toamna lui 2023 demararea procesului de renunţare la autorizaţia de instituţie de credit, care presupune dizolvarea, urmată de lichidarea voluntară a ABL. “Prin procesul de lichidare voluntară se va asigura o procedură ordonată şi transparentă, cu respectarea legii şi a drepturilor tuturor creditorilor ABL”, au transmis oficialii Raiffeisen într-un anunţ pe bursă.

BNP Paribas Personal Finance anunţa în martie 2023 demararea procedurilor de sistare a operaţiunilor din România ale diviziei de consumer finance, Cetelem, în condiţiile în care grupul francez nu a găsit un partener financiar pentru continuarea activităţii pe plan local. ”Înfiinţată în România în anul 2005 sub brandul Cetelem, BNP Paribas Personal Finance a înregistrat succes din punct de vedere comercial, însă activitatea companiei nu a atins dimensiunea necesară pentru a putea absorbi investiţiile majore în IT necesare pentru o poziţionare competitivă. Prin urmare, BNP Paribas Personal Finance a realizat o analiză strategică pentru a identifica opţiunile existente în interesul clienţilor şi al personalului. Din păcate, nu s-a concretizat procesul de identificare a unui partener financiar care să posede capacitatea de a defini şi a asigura un viitor stabil pentru companie”, arată un comunicat al companiei.

Apar trei bănci noi, o bancă de stat și două bănci exclusiv digitale

BID, Banca de Investiții și Dezvoltare, se înființează ca societate pe acțiuni de tip închis, instituție de credit, persoană juridică de drept privat, deținută pe toată perioada de funcționare de statul român, prin Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar unic, sub supravegherea Băncii Naționale a României. Capital social subscris este de 3 miliarde lei, din care capitalul vărsat la înregistrarea băncii la Registrul comerțului este de 119 milioane lei, diferența urmând a se achita în 2 tranșe până la finalul anului 2024.

Misiunea generală a BID este de a sprijini dezvoltarea economică şi socială, competitivitatea economică, inovarea şi creşterea economică sustenabilă, în scopul remedierii disfuncţionalităţilor de pe piaţa financiară, pe baza unei analize independente ex-ante.

Revolut Bank UAB este funcțională în România, în baza licenției obținute în Lituania (licență pasaportată). Din prima jumătate a anului viitor va fi operațională sucursala locală a băncii. Ea va oferi IBAN local Revolut și clienții vor beneficia de produse adaptate la piața locală, dar nu va avea oficii bancare cu prezență fizică, va fi tot o bancă 100% digitală.

Revolut are peste 3 milioane de clienți în România și țintește locul 10 în sistemul bancar. Din punct de vedere al conturilor active, aplicația financiară se situează pe locul doi după Banca Transilvania.

Raiffeisen Digital Bank AG a început să opereze pe piața din România la jumătatea anului 2023. Banca digitală a Raiffeisen oferă servicii bancare digitale în Polonia și România.  Banca digitală deține o licență bancară austriacă și o echipă motivată în spate. Pentru a putea oferi servicii clientilor a fost nevoie de tehnologie bancara specifica sistemelor de plati (interbancare) – inclusiv IBAN-uri romanesti – oferite de … Libra Internet Bank.

Idea::Bank devine Salt Bank și va fi prima bancă 100% digitală made in Ro. ”La alegerea numelui Salt Bank, am căutat ceva care să rezoneză cu noi, oamenii de aici. Este un nume care vorbeşte despre ambiţiile noastre. Avem curajul de a inova azi pentru a fi mai buni mâine şi suntem hotărâți să dezvoltăm o bancă sigură şi de încredere pe termen lung”, afirmă Gabriela Nistor, Director General, Salt Bank. Salt Bank va începe activitatea în 2024.  Idea::Bank a fost a treia bancă achiziționată de Banca Transilvania (2021), după Bancpost (2018) și Volksbank România (2015).

 

Te-ar mai putea interesa și
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA a tăiat 7,3% in zece zile. Cu toate acestea, cei care investesc în aur și......
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...