Un grafic publicat de minister arată trei baloane îndreptându-se spre Nord-Est marţi, deasupra insulei, după ce apăruseră „la sud-vest de Ching-Chuan-Kang”, care găzduieşte o bază aeriană militară în oraşul Taichung, situat la vest de Taiwan.
Altitudinea cea mai joasă măsurată pentru unul dintre baloane era de 3,6 kilometri.
Detectarea de baloane ale Chinei în Taiwan a început luna trecută şi intervine cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale cruciale ce vor avea loc în insulă pe 13 ianuarie.
Ministerul a semnalat că a observat baloane chineze în şase rânduri în decembrie.
Aceasta este a doua zi consecutiv când aceste obiecte zburătoare sunt detectate deasupra Taiwanului.
Potrivit expertului în problema conflictelor Ou Sifu, din cadrul Institutului de cercetări asupra apărării naţionale şi securităţii Taiwanului, aceste baloane servesc „coerciţiei militare şi războiului psihologic”. „Alegerile prezidenţiale se apropie şi baloanele sunt un fel de instrument militar de intimidare”, a declarat el pentru AFP.
În ultimii ani, China şi-a intensificat presiunea militară şi politică asupra Taiwanului, insulă pe care o revendică drept parte a teritoriului său.
Beijingul a trimis un număr fără precedent de avioane de luptă şi nave de război în jurul insulei, căutând, potrivit experţilor, să intimideze armata taiwaneză.
Beijingul a refuzat să dialogheze cu actuala preşedintă a Taiwanului, Tsai Ing-wen în timpul mandatului său, pentru că ea nu recunoaşte revendicările Chinei asupra insulei.
Adjunctul său, vicepreşedintele Lai Ching-te, care se prezintă drept „un constructor pragmatic în favoarea independenţei Taiwanului”, este favorit pentru alegerile din 13 ianuarie. Beijingul l-a calificat drept „generator de probleme” şi „separatist”.
Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat duminică, în timpul discursului său de Anul Nou, că China va fi „în mod sigur reunificată”.