‘L-am primit fără nicio obligaţie, nu am pretins nici măcar o plată pentru hangarizare. Nu a fost adus pentru reparaţii, deoarece Aerostar nu are specialişti pregătiţi să efectueze aceste operaţii ori pe cele de mentenanţă specifice unui asemenea aparat de zbor, ci numai pentru a sta la noi până se va găsi piesa de schimb defectă. Nu e responsabilitatea noastră nici reparaţia, nici procurarea piesei de schimb. Am decis hangarizarea sa din spirit de întrajutorare, ţinând cont că este un avion scump, dar şi foarte necesar în momente medicale importante, iar dacă ar fi stat în aer liber exista riscul de a se produce şi alte deteriorări’, a explicat PDG – ul firmei Aerostar.
Avionul SMURD Piper Cheyenne de generaţia a III-a, fabricat în Statele Unite ale Americii, a fost achiziţionat din Austria la mâna a doua, având 5.500 de ore de zbor efectuate, cu banii de la românii care au direcţionat 2% din impozitul pe venit către Fundaţia SMURD, dar şi din sponsorizări. Aparatul de zbor este în folosinţă din iulie 2013, fiind dotat cu echipamente medicale noi, conform standardelor europene, pentru misiuni umanitare de salvare a pacienţilor în stare gravă, pe timp de zi şi noapte, chiar şi în condiţii meteo complexe.
În condiţii meteo nefavorabile, avionul – spun specialiştii în aviaţie băcăuani – este un mijloc de transport mult mai sigur şi permite executarea unor misiuni care nu pot fi realizate cu elicopterele SMURD.
Avionul este botezat ,,Monica Cardoş’, primul medic SMURD căzut la datorie în urma prăbuşirii elicopterului SMURD Mureş în anul 2003 la Cojocna, judeţul Cluj.
A fost folosit de SMURD în sute de cazuri, între care, spunea Raed Arafat, inclusiv în cursul unor operaţiuni de transplant efectuate până acum. De altfel, Raed Arafat afirma, încă de anul trecut, că acest avion va sta şi la dispoziţia echipelor de prelevare. Oficialul Ministerului Sănătaţii a promis că va publica o listă a zborurilor efectuate de acest avion SMURD.
Pentru transportul organelor au fost folosite şi alte două aeronave, una de tip Seneca, veche de peste 20 de ani şi o alta, Britten Norman Islander (BN I) implicată în accidentul de luni, intrată în serviciu în urmă cu 40 de ani, ce aparţine Agenţiei Naţionale de Transplant.
Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul al V-lea la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni, de tip BNI 2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, decolând de pe Aeroportul Băneasa, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă împădurită şi greu accesibilă, aflată la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. În avion se mai aflau patru medici care mergeau la Oradea, unde urmau să preleveze ficatul de la un donator mort în urma unui accident vascular cerebral.