Formularul declaraţiei unice, utilizat pentru veniturile extrasalariale din 2024 – oficializat. Plafoanele minime pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale

Formularul declaraţiei unice utilizat pentru declararea veniturilor extrasalariale estimate că vor fi realizate de persoanele fizice în 2024 şi a contribuţiilor sociale aferente acestora a fost oficializat prin publicarea Ordinului preşedintelui ANAF nr. 6 din 2024 în Monitorul Oficial.
Cristina Şomănescu - mie, 10 ian. 2024, 12:25
Formularul declaraţiei unice, utilizat pentru veniturile extrasalariale din 2024 - oficializat. Plafoanele minime pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale

Formularul declaraţiei unice în format hârtie poate fi consultat şi descărcat de aici, instrucţiunile de completare pot fi citite aici, iar anexa DU poate fi descărcată de aici.

Formularul, anexa şi instrucţiunile de completare a declaraţiei unice, utilizate de contribuabili pentru veniturile extrasalariale estimate în 2024, au, în total, peste 100 de pagini.

Formularul pdf inteligent al declaraţiei unice (DU) folosit pentru definitivarea veniturilor extrasalariale realizate de persoanele fizice în anul 2023 şi pentru estimarea celor care vor fi realizate în 2024 nu a fost încă publicat de ANAF.

Atenţie

Economica.net vă aminteşte că dacă vreţi să declaraţi/să plătiţi contribuţiile sociale aferente veniturilor extrasalariale obţinute înainte de anul 2023, veţi folosi formularul declaraţiei unice aferent anului pentru care trimiteţi declaraţia.
Spre exemplu, pentru declararea contribuţiilor aferente veniturilor extrasalariale realizate în anul anul 2021 veţi folosi formularul declaraţiei unice (inteligent sau pe hârtie), reglementat prin OpANAF nr. 2127/30.12.2021. PDF-ul inteligent al declaraţiei unice reglementate prin OpANAF nr. 2127/30.12.2021 poate fi consultat pe site-ul ANAF, în dreptul softului A, actualizat la 5 ianuarie 2022.

Plafoanele minime pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale în 2024

Valoarea salariului minim brut luată ca referinţă în Codul fiscal pentru determinarea plafoanelor minime privind încadrarea ca plătitor de CASS şi/sau de CAS pentru veniturile estimate că vor fi încasate în 2024 şi pentru stabilirea valorilor efective ale contribuţiilor sociale datorate pentru veniturile extrasalariale estimate că vor fi obţinute în anul 2024 este cea în vigoare la 25 mai 2024.
Dacă la acea dată valoarea salariului minim brut va fi neschimbată (3.300 de lei), calculele Economica.net, exemplificate mai jos, pot fi folosite la completarea declaraţiei unice. Vom reveni cu informaţii actualizate dacă salariul minim brut pe economie va fi majorat până la 25 mai 2024.

Nuanţat, luând ca referinţă salariul minim de 3.300 de lei, persoanele fizice care încasează venituri extrasalariale fie din drepturi de autor, din asociere cu o persoană juridică, din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, fie din alte surse şi care estimează că valoarea totală a veniturilor extrasalariale obţinute în 2024 (din una sau mai multe surse şi categorii de venituri extrasalariale) va fi cel puţin egală cu 19.800 de lei (echivalentul a 6 salarii minime brute) în 2024 vor datora CASS pentru aceste venituri de:

  • 1.980 de lei dacă veniturile extrasalariale totale din categoriile antemenţionate (drepturi de autor, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, etc.), estimate că vor fi realizate în 2024, sunt cuprinse între 19.800 de lei inclusiv şi 39.600 de lei exclusiv.
  • 3.960 de lei dacă veniturile extrasalariale din categoriile enumerate mai sus, estimate că vor fi realizate în 2024, sunt cuprinse între 39.600 de lei inclusiv şi 79.200 de lei exclusiv.
  • 7.920 de lei dacă veniturile extrasalariale din categoriile de mai sus, estimate că vor fi realizate în 2024, sunt cel puţin egale cu 79.200 de lei, arată calculele Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat.

Persoanele cu venituri din activităţi independente din una sau mai multe surse, obţinute în anul 2024, datorează CASS la o bază de calcul egală cu venitul anual realizat sau norma anuală de venit, respectiv norma ajustată de venit, după caz, plafonată la cel mult 60 de salarii minime brute pe economie, luând ca referinţă valoarea salariului minim brut în vigoare la 25 mai 2024, potrivit analizei Economica.net asupra Codului fiscal actualizat prin Legea 296 din 2023.

Plafoane minime pentru încadrarea ca plătitor de CAS în 2024

Persoanele fizice care încasează venituri extrasalariale din drepturi de autor şi/sau din activităţi independente din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri datorează contribuţia de asigurări sociale (CAS) dacă estimează pentru anul 2024 venituri din categoriile antemenţionate a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 39.600 de lei (echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la 25 mai 2024, dacă valoarea salariului minim va rămâne cea din prezent).

Baza de calcul al CAS în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente şi/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală e venitul ales de contribuabil, care e cel puţin:

  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor extrasalariale totale din toate sursele şi categoriile antemenţionate cuprinse între 12 salarii minime inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară exclusiv;
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor extrasalariale totale din toate sursele şi categoriile antemenţionate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară, reiese din analiza Economica.net asupra Codului fiscal.
    CAS datorată se stabileşte prin aplicarea cotei de 25% asupra bazei de calcul.

Încadrarea în plafoanele de cel puţin 12 salarii sau de cel puţin 24 de salarii minime brute pe economie se efectuează prin cumularea veniturilor nete şi/sau a normelor anuale de venit din activităţi independente, a venitului brut realizat în baza contractelor de activitate, precum şi a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuală, estimate că vor fi realizate în 2024, potrivit analizei Economica.net pe baza Codului fiscal.

Drept care, luând ca referinţă salariul minim de 3.300 de lei, persoanele fizice care încasează venituri din activităţi independente şi/sau drepturi de autor a căror valoare anuală e cel puţin egală cu 39.600 de lei în 2024 datorează CAS de:

  • 9.900 de lei pe an dacă veniturile extrasalariale din toate sursele şi categoriile antemenţionate sunt cuprinse între 39.600 de lei inclusiv şi 79.200 de lei exclusiv şi dacă aleg să se asigure la sistemul public de pensii la nivelul salariului minim.
  • 19.800 de lei pe an dacă veniturile extrasalariale din toate sursele şi categoriile antemenţionate sunt egale sau mai mari decât 79.200 de lei inclusiv pe an şi dacă aleg să se asigure la sistemul public de pensii la nivelul salariului minim.
    Iterăm că valoarea salariului minim luată ca referinţă în Codul fiscal pentru determinarea plafoanelor minime pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale în 2024 e cea în vigoare la 25 mai 2024. Vom reveni asupra calculelor de mai sus dacă valoarea salariului minim va creşte până la data-limită până la care trebuie trimisă declaraţia unică la Fisc.

Termenul până la care puteţi trimite la Fisc declaraţia unică aferentă veniturilor pe care estimaţi că le veţi obţine în 2024 e 25 mai 2024.

Precizare

Persoanele care au contract de muncă şi venituri din drepturi de autor sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale pentru veniturile din drepturi de autor realizate.

Actualizare 11 ianuarie 2024

ANAF a publicat pdf-ul inteligent al declaraţiei unice pentru veniturile extrasalariale estimate că vor fi încasate de persoanele fizice în 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...