Gazprom, companie controlată de statul rus, nu a oferit o explicaţie pentru acest declin însă analiştii susţin că de vină este reducerea achiziţiilor Ucrainei.
‘Pentru fostele ţări sovietice, rezultatele sunt în jos aşa cum ne aşteptam. Din punctul de vedere al Gazprom acest lucru are legătură cu deteriorarea situaţiei în Ucraina’, a declarat directorul Energy and Finances Institute, Alexei Gromov.
La începutul anului trecut, autorităţile de la Kiev au anunţat că intenţionează să reducă achiziţiile de gaze naturale din Rusia până la 30 miliarde metri cubi în 2013, de la 52 miliarde metri cubi în 2012. În luna noiembrie însă, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a semnat un acord cu Rusia care reduce cu o treime preţul plătit de Kiev pentru gazele naturale livrate de Gazprom.
‘În acest an livrările spre Ucraina vor creşte dar Gazprom nu va profita foarte mult de acest lucru deoarece preţurile vor fi mai mici’, a spus Alexei Gromov.
În pofida scăderii profitului în trimestrul al treilea, pe primele nouă luni ale anului trecut profitul net al Gazprom a crescut cu 3,8%, până la 858,77 miliarde de ruble (18,6 miliarde de euro). Grupul rus a precizat că vânzările sale spre Europa au crescut cu 15%, în principal ca urmare a creşterii volumului de gaze vândute cumulată cu o creştere a preţului mediu în ruble.
Miercuri, acţiunile Gazprom au scăzut după ce compania a anunţat că intenţionează să semneze un acord multianual cu compania chineză CNPC în luna mai a acestui an, cu ocazia unei vizite la Beijing a preşedintelui Vladimir Putin. Unii investitori sperau că acest acord, care este negociat de mai mulţi ani, va fi semnat mai devreme pentru a permite Gazprom să-şi diversifice lista de clienţi şi să devină mai puţin dependentă de vânzările pe piaţa europeană.
Un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei este asigurat de Gazprom. La rândul său, grupul rus se bazează pe piaţa UE pentru 80% din exporturile sale.