Anul trecut autorităţile de la Moscova au revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei Rusiei pe termen lung, de la un avans de 4% la doar 2,5%, din cauza încetinirii creşterii economiei mondiale.
‘În Rusia avem nevoie de o nouă paradigmă de creştere. Această căutare va necesita timp – şi va dura şi mai mult implementarea ei în viaţa reală’, a afirmat Alexander Bazarov, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos. Acesta a adăugat că Europa a început să se redreseze şi aceste evoluţii vor îmbunătăţi activitatea de investiţii bancare. Printre pieţele cu o creştere promiţătoare se află Turcia, a apreciat oficialul băncii.
Pentru a-şi reduce dependenţa de piaţa rusă, Sberbank s-a extins deja în Europa de Est şi Turcia. ‘În mod ideal, sperăm că Europa de Est şi Turcia vor aduce Sberbank tot atâtea afaceri câte avem acum în Rusia’, a apreciat Bazarov.
La sfârşitul anului trecut, adjunctul preşedintelui băncii, Anton Karamzin, a anunţat că Sberbank intenţionează să vândă până în 2015 obligaţiuni subordonate în valoare de 1,5 miliarde de dolari, deoarece costurile de împrumut au scăzut.
‘Suntem optimişti în ceea ce priveşte piaţa de capital şi imediat ce condiţiile sunt favorabile, banca poate emite obligaţiuni subordonate’, a afirmat Anton Karamzin.
Şeful băncii, Herman Gref, a anunţat recent că Sberbank, intenţionează în următorii cinci ani să concedieze 30.000 de angajaţi şi să închidă peste 3.600 de sucursale, pentru a-şi reduce costurile.
Măsura ar trebui să ajute cel mai mare creditor din Europa de Est să-şi dubleze profitul şi activele până la sfârşitul lui 2018, consideră directorul băncii.
Acesta a adăugat că Sberbank, care are aproximativ 250.000 de angajaţi şi 18.400 de sucursale, nu intenţionează să facă achiziţii în următorii ani.
În 2012, Sberbank a achiziţionat Denizbank, divizia din Turcia a băncii franco-belgiene Dexia, pentru aproximativ 3,6 miliarde de dolari (2,9 miliarde de euro).
Denizbank a fost a doua achiziţie importantă pentru Sberbank, care a plătit în februarie anul trecut 505 milioane de euro (635,5 milioane de dolari) pentru banca austriacă Volksbanken AG, pentru a-şi spori prezenţa în Europa emergentă.
Obiectivul băncii este obţinerea a cel puţin 5% din profit din operaţiunile internaţionale.