Primăria Roşiorii de Vede are în derulare un proiect de 3,5 milioane de euro pentru instalarea unei centrale solare de 2,8 MW pe terenul fostei CAP din localitate. Costurile sunt acoperite din fonduri europene nerambursabile prin intermediul Programului Operaţionl Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.
„Am beneficiat de o oportunitate ivită de a accesa bani europeni şi a rezolva problema asigurării cu energie electrică a instituţiilor ce ţin de Consiliul Local, cât şi a iluminatului public. Încă nu am publicat anunţul de licitaţie, deci nu ştim cât va începe proiectul. Licitaţiile pot fi contestate, deci un orizont de timp e greu de dat”, spune Ramona Tetici, arhitect-şef al Primăriei şi şeful de proiect „Centrală solară”.
Proiectul din localitatea teleormăneană nu este unicul de acest tip din ţară. Oaşul Mizil din Prahova are deja funcţională o centrală fotovoltaică, iar localităţi preum Cornu, Valea Călugărească sau Cruşeţ vor avea şi ele câte o centrală a lor.
Producţia de energie din surse fotovoltaice este subvenţionată de toţi consumatorii de curent din ţară prin sistemul certificatelor verzi. Fiecare MWh livrat în sistem este răsplătit cu câtre un certificat verde, al cărui preţ este de circa 40 de euro. La aceasta se adaugă preţul energiei propriu-zise vândute pe piaţă.