Engie a cumpărat un parc eolian de 80 MW din Constanța

ENGIE anunță semnarea acordului pentru achiziția unui parc eolian, deținut majoritar de către Grupul EnerCap în localitatea Chirnogeni, din județul Constanța, o zonă cunoscută pentru condițiile favorabile de vânt, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
Mihai Nicuţ - lun, 22 ian. 2024, 15:42
Engie a cumpărat un parc eolian de 80 MW din Constanța

Parcul eolian de la Chirnogeni are o capacitate instalată totală de 80 MWp, iar producția netă anuală estimată este de aproximativ 180 GWh, echivalentul consumului anual de energie electrică a 90.000 de gospodării.

ENGIE Romania deține și operează deja alte 2 parcuri eoliene în județele Brăila și Galați, care au o capacitate instalată totală de 98 MW. Cu această achiziție, compania aproape își va dubla capacitatea existentă de producție de energie verde și va contribui, alături de activele de energie solare, la accelerarea tranziției energetice în România.

”Achiziția parcului eolian de la Chirnogeni marchează un pas important în progresul ENGIE în domeniul energiei regenerabile din România. În același timp, această investiție consolidează prezența companiei în sectorul energiei verzi și are o contribuție esențială la atingerea obiectivelor asumate de a avea o capacitate de producție de energie regenerabilă instalată de 1.000 MW până în 2030. Cu fiecare inițiativă de acest fel, susținem angajamentul nostru față de un viitor energetic sustenabil și eficient”, a declarat Cristian Buzan, Director General Adjunct ENGIE Romania.

Finalizarea tranzacției este prevăzută să aibă loc în primul trimestru din 2024, sub condiția obținerii anumitor aprobări, inclusiv din partea autorităților din domeniul concurenței.

Grupul de companii ENGIE Romania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, producție din surse regenerabile și furnizare de energie electrică, precum și soluții verzi și servicii tehnice pentru instalaţii de gaze naturale şi centrale termice. ENGIE Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de 2 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de circa 22.600 km, deţin o capacitate de producție din surse verzi de 121 MW şi au 4.200 de angajaţi. Grupul ENGIE Romania a realizat investiții în valoare de 6.100 milioane de lei din 2005 până la 31 decembrie 2022.

Parcul a fost miza unui arbitraj internațional

Parcul de la Chirnogeni a fost pus în funcțiune în toamna lui 2013, în urma unei investiții de 130 de milioane de euro. Potrivit unei știri din anul 2020 publicată de Profit.ro, statul român a fost chemat în arbitraj internațional la ICSID de către o companie din Cipru care controla firma românească ce operează parcul eolian. Cel mai probabil, procesul a fost intentat pentru că statul român a amputat schema de sprijin prin certificate verzi, care a fost la început cea mai generpasă din Europa, dar pe care Guvernul nu a mai putut să o susțină.

Tranzacția de acum nu are nicio legătură cu acel arbitraj, în condițiile în care Engie a cumpărat firma din România care operează parcul, iar arbitrajul a fost intentat de firma din Cipru, ne-au spus reprezentanții Engie, întrebați despre această chestiune.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Conturi Europeană: Veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat în 2023 la 7,2 miliarde de euro
Curtea de Conturi Europeană: Veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat în 2023 ...
În 2023, veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro, adică 4% din veniturile totale ale UE, dar această resursă proprie a UE s-a......
ALD Automotive și LeasePlan își continuă activitatea în România sub noul nume Ayvens
ALD Automotive și LeasePlan își continuă activitatea în România sub noul nume Ayvens
ALD Automotive și LeasePlan anunță că lansează în România noul brand global de mobilitate, Ayvens, care unește cele ...
Șocant! Prețul în piața de echilibrare de energie electrică din România a depășit azi 100.000 de lei/MWh
Șocant! Prețul în piața de echilibrare de energie electrică din România a depășit azi 100.000 de lei/MWh
102.142 de lei/MWh. Acesta a fost prețul din piața de echilibrare de energie electrică de la București, de azi, 16 septembrie, ...
Guvernul grec estimează că veniturile aduse de turism în 2024 ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro
Guvernul grec estimează că veniturile aduse de turism în 2024 ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să atingă anul acesta nivelul record de 22 de miliarde de euro (24,48 de miliarde ...