După o vizita la Spitalul Judeţean Oradea, premierul l-a nominalizat pe dr. Gheorghe Carp, managerul spitalelor unificate din Oradea, ca fiind un exemplu de bun profesor, apreciind că managementul orădean este „un model de bună practică care poate fi extins”.
„Spitalul Judeţean din Oradea este unul dintre spitalele, aproape 5%, care se încadrează cu excedent. În afară de faptul că are proiecte pe fonduri europene, are cu Banca Mondială, are cu Ministerul Sănătăţii – şi asta am văzut ce s-a cumpărat în ultimul timp din proiectele de la Ministerul Sănătăţii şi din bugetul consolidat al statului – vedem că deja se pregătesc pentru viitor, unde au investiţii noi, într-o nouă clădire cu patru etaje, cu pasarelă către ATI. (…) Sunt impresionat. Avem o şcoală de medicină foarte bună, scoatem medici foarte buni. Cred că este cazul să avem şi o şcoală de manageri de spitale. Politicul trebuie să se excludă absolut de tot din acest sistem, iar managerii de spitale trebuie să urmeze o şcoală. Cred că managerul de aici poate să fie un bun profesor. Dacă dorim să avem performanţă în sistemul sanitar şi dorim ca să nu continuăm să aruncăm bani într-o gaură fără sfârşit,” a declarat premierul, într-o conferinţă de presă, în care i-a avut alături pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi pe dr. Gheorghe Carp.
El a remarcat faptul că administraţia locală şi conducerea spitalelor au reuşit să unească spitalele din oraş, cu un singur manager.
„În alte părţi, dorim să fragmentăm; fiecare cu spitalul lui, fiecare cu mândria lui. Nu, aşa nu e bine. Viitorul este ce se întâmplă astăzi la dumneavoastră, o recunosc şi vă felicit, domnule manager. Te felicit şi pe tine, Sandu, domnule ministru, pentru că te implici cu adevărat cu proiecte unde există performanţă, unde se salvează vieţi omeneşti, nu unde ne facem că facem act medical, dar de fapt se face paleaţie,” a afirmat premierul.
Ministrul Sănătăţii a ţinut să-i mulţumească managerului Gheorghe Carp pentru performanţa organizării acestui spital.
„Situaţia corectă este ca în oraşele mici sau medii să existe o adunare a resurselor existente în domeniul medical, pentru oferirea de servicii medicale, nu fragmentarea lor. Faptul că noi am contribuit foarte mult la dezvoltarea Laboratorului de neuroradiologie, probabil unul dintre cele mai moderne din România şi cu siguranţă, la cel mai modern laborator de analize din ţară, nu fac altceva decât să confirme că, acolo unde există profesionalism în conducerea unităţii sanitare, sunt rezultate bune. Dar scopul nu este decât ca pacienţii să aibă acces la servicii de sănătate de bună calitate. Lucrul acesta se întâmplă la Oradea,” a afirmat Alexandru Rafila.
Managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, a declarat că a discutat cu ministrul Sănătăţii despre o schemă de pregătire a managerilor profesionişti pentru următorii ani, în străduinţa de a deveni, pe mai departe, un centru de referinţă în România, prin colaborarea cu Guvernul României şi Ministerul Sănătăţii.