Microfruits SA, companie cu activități de producție și distribuție de fructe şi legume, prezentă pe piață din 2011 și controlată, potrivit termene.ro, de patru antreprenori locali (Adrian și Florin Racoviță, Ghibaldan Cristina, Costache Alexandru, fiecare cu câte 20% dintre acțiuni) caută finanțare pe piața AeRO a BVB pentru mai multe proiecte de investiții printre care o nouă secție de ambalare și extinderea fabricii de sucuri fresh din Brănești, Ilfov.
Societatea, care a aplicat anul trecut pentru fonduri nerambursabile prin programul „Listarea la bursă a întreprinderilor” finanțat din PNRR, are în vedere vânzarea pachetului minoritar de acțiuni pentru care și-a propus să obțină 20-40 de milioane de euro. Listarea la BVB se va face de către Finaco Securities S.A. și este estimată pentru următoarele șase luni. Compania este în proces de a-și găsi auditorul.”
„Am început pregătirile acum un an- un an și jumătate. Am simțit nevoia să atragem parteneri și am văzut bursa ca o posibilitate de creștere. (…) Prospectul (în vederea listării – n.red.) este gata, dar listarea este un proces de durată. Vom vinde din participații, dar încă nu ne-am decis asupra pachetului. Lucrăm pe două variante: fie 25% (din acțiuni – n.red.) fie undeva spre 49%, dar cu siguranță va fi pachetul minoritar. Toți acționarii vor rămâne cu participații”, a declarat pentru Economica Cristina Ghibaldan, unul dintre acționari.
Potrivit acesteia, acționarii și-ar dori să atragă în acest mod 20-40 de milioane de euro, în funcție de pachetul pe care vor decide să-l vândă investitorilor BVB.
Banii urmează a fi investiți într-o fabrică de produse ambalate și pentru dezvoltarea fabricii de sucuri fresh pe care compania o deține deja în Brănești, din 2022. „Vrem să dezvoltăm fabrica de sucuri în sensul de a o extinde în zona de legume tăiate, salate, smoothieuri. De asemenea, vrem să dezvoltăm o linie de ambalare produse. Este un proiect pe care l-am gândit în strânsă legătură cu depozitul de legume și fructe pe care îl deținem tot în Brănești, pe un teren de 6.000 de mp pe care l-am achiziționat în vederea investiției în fabrica de produse ambalate. Acum suntem în faza în care am identificat liniile tehnologice de care avem nevoie, fluxul și proiectăm ceea ce ne dorim”, ne-a mai explicat antreprenoarea.
Afaceri de 288,3 milioane de lei în 2023
În momentul de față, fabrica de sucuri Microfruits de la Brănești, în care antreprenorii au investit din 2022 aproximativ 3 milioane de euro din fonduri proprii și bancare, are o capacitate de producție și ambalare de aproximativ 10.000 de sticle/zi, putând procesa două tone de fructe și legume zilnic. De asemenea, unitatea este dotată cu linii de sortare automată și semiautomată, spălare, uscare, presare la rece, feliere, îmbuteliere, dopare, etichetarea etc.
Cât despre depozitul companiei, acesta are o suprafața depozitare de 4.200 mp și o capacitate de 1.2o0 de tone.
În plus, compania are activități și în zona de producție fructe, fiind din toamna lui 2021 membru fondator al Cooperativei Agricole Bostănăria din Gheorghe Doja, Ialomița, alături de alți patru fermieri. Membrii cooperativei exploatează împreună 350 de hectare de teren arabil, dintre care pe 118 hectare au cultivat pepeni, pe alte 15 ha cultivă dovleac iar restul de suprafață este alocată culturior mari.
În 2022, primul an de producţie pentru Cooperativă, Bostănăria a livrat către retailul modern 3.600 tone de pepeni sub acest brand, dintr-o producție totală de aproximativ 5.440 de tone. 20% din producția 2023 a Cooperativei Bostănăria a mers către export.
Pentru anul acesta, compania estimează o producție de 8.135 de tone de pepeni și 580 de tone de dovleac și se extinde și în zona de producție de cireșe. Aceasta după ce a achiziționat recent o livadă de aproximativ 10 hectare de cireșe, în Afumați.
Cifră de afaceri estimată pentru sezonul 2024 din vânzările de pepeni este 15 milioane de lei în 2024.
În 2023, cifra de afaceri a Microfruits S.A. (neincluzând Cooperativa) a fost de 288,3 milioane de lei, cu 12,6% mai mare decât în 2022.
Cooperativa Agricolă Bostănăria, din care Microfruits S.A. deține 20% dintre părțile sociale, a raportat în 2022 afaceri de 3,1 milioane de lei, din datele termene.ro.
„În 2024, ambiția noastră este să reușim să exportăm o cantitate mai mare de pepeni față de anul 2023, în țări unde am identificat un potențial bun de consum. Microfruits are toate instrumentele de a deveni un trader regional în următorii ani. Cele mai interesante piețe de desfacere pe care le am identificat sunt țările din nordul Europei”, spun reprezentanții Cooperativei, care au în plan pentru următorii 3-5 ani să ajungă la 150 de ha cultivate cu pepeni, construcția unei sere hidroponice pentru cultivarea mai multor tipuri de legume, creșterea capacității de depozitare prin investiții în alte două depozite logistice a câte 600 mp fiecare, ce vor include și spații cu temperatură controlată și cinci hectare de sere.
Cifră de afaceri estimată pentru sezonul 2024 din vânzările de pepeni 15 milioane de lei în 2024.
O nouă rundă de finanțare pentru listare la Bursă
După cum menționam anterior, Microfruits S.A., IT Genetics şi Axionet IoT sunt singurele companii care vor primi granturi de până la 25.000 de euro, din PNRR, pentru a se lista pe piața AeRO a BVB, acestea fiind singurele care au aplicat pentru program. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) estimase că programul ar putea susține aproximativ 280 de firme autohtone, alocând un buget de 35 de milioane de euro.
De aceea, ideea autorităţilor a fost ca granturile să fie acordate pe baza principiului „primul venit, primul servit“, în limitele bugetului disponibil, dar acest lucru nu a mai fost necesar. În plus, pentru că nu s-au alocat banii, MIPE a lansat în 17 ianuarie 2024, Ghidul „Listarea la bursă a întreprinderilor – Apelul II” – Componenta 9 – Investiția I3.
Valoarea finanțării nerambursabile este de maxim 70% din cheltuielile eligibile, în limita a 8% din valoarea subscrierilor la oferta publică inițială primară pentru întreprinderile listate sau, în funcție de piața administrată de Bursa de Valori București pe care se realizează admiterea la tranzacționare,:
- până la valoarea maximă eligibilă de 40.000 de euro, echivalent în lei, pentru listările realizate pe Sistemul multilateral de tranzacționare administrat de Bursa de Valori București (segmentul de piață AeRO);
- până la valoarea maximă eligibilă de 300.000 de euro, echivalent în lei, pentru listările realizate pe Piața reglementată administrată de Bursa de Valori București.
Cererile de finanțare sunt selectate cu condiția îndeplinirii criteriilor administrative și de eligibilitate, precum și a unui punctaj de minim 20 puncte în evaluarea tehnică și financiară. Condițiile care trebuie îndeplinite de un solicitant pentru demararea etapei de contractare pentru o cerere de finanțare evaluată și selectată sunt următoarele:
- admiterea la tranzacționare, ulterior derulării unei oferte publice inițiale primare la Bursa de Valori București după primirea Notificării privind admiterea sau respingerea cererii de finanțare sau Deciziei de soluționare a contestației, după caz;
- încadrarea în bugetul alocat pentru apelul de proiecte.
Durata implementării unui proiect în urma semnării contractului de finanțare este de 6 (șase) luni. Calendarul orientativ privind apelul de proiecte vizează lansarea apelului de proiecte în luna februarie 2024, cu depunere până în luna mai 2025 sau până la epuizarea bugetului alocat, anunțată pe site-ul MIPE.