Photon Energy Engineering România este subsidiara din România a Photon Energy, dedicată serviciilor de inginerie, achiziţii şi construcţii (EPC) ale grupului.
Potrivit aşteptărilor companiei, centrala va genera venituri de aproximativ 490.000 de euro în 2024 pe baza preţurilor curente pentru energia electrică furnizată în bandă sau în PZU în România.
„Suntem încântaţi să anunţăm finalizarea cu succes a energizării celei de-a zecea centrale electrice fotovoltaice în România, marcând un moment semnificativ pentru activităţile noastre în piaţa noastră de bază. Centrala electrică fotovoltaică din Bocşa extinde portofoliul nostru IPP la 39,1 MWp în România şi creşte capacitatea noastră globală la 131,1 MWp”, a declarat Georg Hotar, directorul general al Grupului Photon Energy.
Producţia anuală totală a noii centrale electrice fotovoltaice este estimată la aproximativ 5,9 GWh, conform unui comunicat al companiei. Modulele bifaciale de înaltă eficienţă montate pe structură tip tracker cu un singur ax vor furniza energie curată în reţeaua gestionată de E-Distribuţie Banat.
Energia electrică generată va fi vândută pe piaţa energetică pe baza unui comerţ liber, fără sprijin guvernamental sau un Acord de Cumpărare de Energie (PPA) cu un off-taker, precizează compania.
Centrala electrică fotovoltaică este situată în Bocşa (judeţul Caraş-Severin) şi se întinde pe o suprafaţă de 5,6 hectare de teren viran, fiind dotată cu 6.160 de panouri solare combinate. Aceasta este deţinută şi operată de companii înfiinţate în scop special, deţinute în întregime de Photon Energy Group.
Portofoliul IPP (Independent Power Producer) al companiei include acum 98 de centrale solare, cu o capacitate combinată de generare de 131,1 MWp.
Compania dezvoltă în prezent proiecte fotovoltaice solare la scară utilitară, cu o capacitate combinată de peste 1,2 GWp în Australia şi pe pieţele sale principale din Europa Centrală şi de Est, inclusiv aproximativ 220 MWp în România, dintre care o capacitate totală de 12,4 MWp fiind într-o etapă de construcţie avansată.
Pe piaţa românească, Photon Energy oferă o gamă largă de servicii, inclusiv dezvoltarea proiectelor, EPC (inginerie, achiziţii şi construcţii) şi O&M (operare şi mentenanţă) pentru centralele fotovoltaice. În plus, compania distribuie cele mai bune componente fotovoltaice din clasă şi construieşte instalaţii fotovoltaice pentru acoperiş, atât pentru clienţii comerciali, cât şi pentru cei industriali.
Photon Energy Group furnizează energie solară şi soluţii de apă curată în întreaga lume. Serviciile sale de energie solară sunt furnizate de Photon Energy. De la înfiinţarea sa în 2008, Photon Energy a construit şi a pus în funcţiune centrale solare cu o capacitate combinată de peste 150 MWp şi are centrale electrice cu o capacitate combinată de 131,1 MWp în portofoliul său propriu.
În prezent, aceasta dezvoltă proiecte cu o capacitate combinată de 1,2 GWp în Australia, Ungaria, Polonia şi România şi oferă servicii de operare şi întreţinere pentru 680 MWp la nivel mondial. Prin filiala sa deţinută integral, Lerta, grupul deţine licenţe de tranzacţionare a energiei electrice în Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România şi Serbia. Lerta este al treilea cel mai mare furnizor de servicii DSR pentru TSO polonez, cu o capacitate contractată de 389 MW pentru 2024, iar prin intermediul centralei sale electrice virtuale (VPP) agregă generatoare de energie şi consumatori cu o capacitate totală de aproape 420 MW.
Cealaltă companie importantă a grupului, Photon Water, oferă soluţii de apă curată, inclusiv servicii de tratare şi remediere, precum şi de dezvoltare şi gestionare a puţurilor şi a altor resurse de apă.
Photon Energy N.V., compania holding pentru Photon Energy Group, este listată la bursele din Varşovia, Praga şi Frankfurt, precum şi la XETRA, principala platformă de tranzacţionare online din Germania. Photon Energy Group are sediul central în Amsterdam, cu birouri în Australia şi în Europa.