ANCOM: Taxa minimă pentru un multiplex de televiziune digitală terestră este de 300.000 de euro

Taxa minimă de licenţă pentru fiecare dintre cele cinci multiplexuri de televiziune digitală terestră este de 300.000 de euro, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, supus consultării publice, publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.
Economica.net - mar, 28 ian. 2014, 12:47
ANCOM: Taxa minimă pentru un multiplex de televiziune digitală terestră este de 300.000 de euro

Taxa minimă de licenţă reprezintă preţul de pornire pentru fiecare multiplex în cadrul procedurii de selecţie competitivă ce va fi desfăşurată de ANCOM.

Conform Strategiei elaborate de Ministerul Societăţii Informaţionale /MSI/, arbitrul pieţei telecom din România va scoate la licitaţie cinci multiplexuri de televiziune digitală terestră (patru în UHF şi unul în VHF), în standard DVB-T2.

Câştigătorul primului multiplex în UHF (MUX 1) va avea obligaţia de a transmite ‘free to air’, în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului. De asemenea, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex dintre cele cinci disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire.

Pentru MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5, operatorii vor avea obligaţia ca, până la data de 1 mai 2017, să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare. Toate multiplexurile vor fi acordate pe o perioadă de 10 ani, iar licenţele vor intra în vigoare începând cu 17 iunie 2015.

Consultarea publică lansată de ANCOM pe marginea documentaţiei privind procedura de selecţie pentru acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune s-a finalizat la 14 ianuarie 2014, ANCOM fiind în proces de analiză a observaţiilor primite.

Proiectul de HG privind acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM, iar persoanele interesate pot formula şi transmite observaţii şi propuneri până la data de 12 februarie 2014.

Recent, preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, declara pentru AGERPRES că licitaţia pentru cele cinci multiplexuri de televiziune digitală terestră va fi organizată până la jumătatea lunii iunie, cu un an înainte de intrarea în vigoare a licenţelor propriu-zise, respectiv 17 iunie 2015.

Cel târziu la jumătatea anului 2015 va înceta orice emisie analogică de televiziune terestră. În perioada de tranziţie, până la acea dată, se va asigura de către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii /SNR/ transmisia în paralel (simulcast) a programului public TVR1 în sistem analogic în banda VHF.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...