‘După discuţiile cu mediul de afaceri, s-a simţit nevoia ca anumite corecţii să se facă pe textul Ordonanţei, în sensul că în lege poate ar trebui stabilite anumite criterii privind activele care sunt supuse impozitării’, a precizat Dan Manolescu.
El susţine că actul normativ ar putea apărea cel mai târziu în aprilie.
Cu toate acestea, consultanţii fiscali susţin că proprietarii de clădiri vizate de stat trebuie să depună declaraţiile de înregistrare ca plătitor al impozitului până pe 30 ianuarie 2014. Declaraţiile privind impozitul pe construcţii vor trebui depuse pe 25 mai, iar impozitul efectiv plătit în două tranşe egale, pe 25 mai şi 25 septembrie.
Impozitul pe construcţiile speciale este de 1,5% din valoarea acestora.
Impozitul pe construcţii speciale vizează numai persoanele juridice şi se va aplica pentru reţelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Măsura vizează companii care deţin astfel de construcţii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.
Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantaţiile pomicole şi viticole, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, instituţiile publice, asociaţiile, fundaţiile şi celelalte persoane juridice fără scop patrimonial, precum şi clădirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe clădiri conform titlului IX din Codul fiscal.