‘Procedura de poprire asiguratorie la care se face referire în materiale a fost interpretată în unele cazuri, de către unii jurnalişti, în mod eronat ca fiind echivalentă cu blocarea conturilor retailerilor. Astfel, în cazul instituirii acestei măsuri asiguratorii, responsabilitatea retailerilor, în cazul nostru vorbind despre METRO, în calitate de terţ poprit, se limitează la a indisponibiliza banii datoraţi companiei Vortex reprezentând contravaloarea produselor furnizate şi menţinerea lor la dispoziţia ANAF, astfel încât ANAF să poată recupera pierderea. Poprirea asiguratorie instituită de ANAF nu vizează nicidecum blocarea conturilor retailer-ului respectiv’, se arată în comunicat.
Potrivit reprezentanţilor METRO, în materialele publicate deja privind acest subiect, s-a făcut cel mai probabil confuzia între blocarea conturilor companiei Vortex şi înfiinţarea popririi asiguratorii care, aşa cum am precizat, nu vizează conturile retailerilor.
Inspectorii antifraudă fiscală au dispus, la începutul acestei săptămâni, instituirea măsurilor asigurătorii pentru recuperarea unui prejudiciu de 41.613.689 lei cauzat bugetului de stat în anul 2013 de către o firmă controlată de persoane de origine chineză, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
‘În urma verificărilor, inspectorii au constatat că a fost organizat un lanţ comercial fraudulos de 15 firme, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit şi a TVA datorată statului român. Concret, produsele electronice şi electrocasnice (televizoare cu LCD, aparate de aer condiţionat, aspiratoare etc.) erau introduse pe teritoriul Uniunii Europene prin portul Pireu (Grecia), vândute aparent unor firme din Bulgaria şi achiziţionate intracomunitar în România în mod exclusiv formal. Aici erau realizate circuite scriptice de tranzacţionare succesivă, iar la vânzarea produselor pe lanţ se omitea declararea şi virarea TVA de colectat şi de plată. În acest mod, ultima firmă din lanţul comercial – respectiv beneficiarul produselor electronice – solicita decontarea TVA aferentă mărfurilor livrate celor mai mari lanţuri de comercianţi din domeniul electronicelor şi electrocasnicelor de pe piaţa românească’, se arată în comunicatul citat.
Pentru recuperarea prejudiciului, inspectorii au blocat conturile firmei, au sigilat depozite conţinând mărfuri în valoare de circa 8 milioane lei şi au instituit măsuri asigurătorii asupra terţilor (Metro, Altex, Auchan, Dedeman, Domo, Carrefour, Selgros şi Bricostore), prin poprirea sumelor datorate la bugetul de stat de către firmă vizată.