România a atras în 2013 mai mulţi turişti străini. Cum stăm în comparaţie cu alte state europene

Numărul de nopţi petrecute de turiştii străini în structurile de cazare din România a crescut anul trecut cu 5,1%, dar turismul românesc este în continuare cu mult în urma statelor vecine, mai puţin de una din cinci înnoptări revenind vizitatorilor din afara ţării, potrivit datelor Eurostat.
Economica.net - mie, 29 ian. 2014, 15:05
România a atras în 2013 mai mulţi turişti străini. Cum stăm în comparaţie cu alte state europene

Turiştii străini au petrecut anul trecut în România 3,5 milioane de nopţi, printre cele mai scăzute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.

Doar Letonia şi Lituania au avut mai puţini vizitatori străini anul trecut, 2,7 milioane, respectiv 2,8 milioane, însă în aceste state turiştii străini reprezintă 70%, respectiv 51% din piaţă.

În România, turiştii străini reprezintă doar 18% din piaţă, cel mai redus procentaj din UE, faţă de 67% în Bulgaria, cu 14,3 milioane de înnoptări anul trecut, sau 49% în cazul Ungariei, unde străini au petrecut în 2013 aproximativ 12,3 milioane de nopţi.

Numărul turiştilor străini care au vizitat România a crescut cu 3,6% în primele 11 luni ale anului trecut, la 1,62 milioane, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Astfel, turismul românesc este în continuare predominant intern, cu 15,6 milioane de înnoptări ale rezidenţilor în structurile de cazare, dintr-un total de 19,1 milioane înnoptări.

La nivelul UE, 45% – aproape jumătate – din înnoptări revin turiştilor străini, numărul nopţilor petrecute de străini în Europa urcând cu 4,8% faţă de 2012.

Cea mai puternică creştere a numărului de înnoptări ale turiştilor străini a fost înregistrată anul trecut de Marea Britanie, plus 16,7%, urmată de Grecia, cu 13,2%.

Bulgaria şi Ungaria au avut de asemenea creşteri solide în zona turiştilor străini, de 6,6%, respecitv 5,9%.

Cehia a înregistrat anul trecut 20,8 milioane de înnoptări ale străinilor, dintr-un total de 39,1 milioane care include şi turismul intern, astfel că turiştii străini au reprezentat 53% din piaţă.

În Austria, străinii au acoperit anul trecut 71% din înnoptări, petrecând 78,1 milioane de nopţi în structurile turistice.

Spania este liderul Europei în turism, cu un total de 251,9 milioane înnoptări ale turiştilor străini, reprezentând 65% din piaţă.

În Croaţia şi Cipru, peste 90% din turişti sunt străini, la polul opus regăsindu-se Polonia şi Germania, cu procentaje de 20% fiecare, ambele state având însă un turism intern bine dezvoltat.

Te-ar mai putea interesa și
Gazele se scumpesc din nou în România și le depășesc la preț pe cele din Europa centrală, pe fondul frigului
Gazele se scumpesc din nou în România și le depășesc la preț pe cele din Europa centrală, pe fondul frigului
Prețul gazelor naturale a crescut din nou pe piața spot de la București, pe fondul vremii reci și a reducerii volumelor din depozite. Volumele tranzacționate la preț mare sunt și ele în......
Statele Unite au trimis guvernelor europene întrebări despre ce ar avea acestea nevoie de la SUA pentru a furniza Ucrainei garanţii de securitate
Statele Unite au trimis guvernelor europene întrebări despre ce ar avea acestea nevoie de la SUA pentru a furniza Ucrainei ...
Un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat a declarat că Washingtonul a fost clar că se aşteaptă "ca ...
Voucher de energie electrică de 36 de lei pe lună pentru 5,7 milioane de clienți casnici cu consum lunar de maximum 150 kWh, de la 1 aprilie – nouă opțiune pe masă după eliminarea plafonării prețurilor
Voucher de energie electrică de 36 de lei pe lună pentru 5,7 milioane de clienți casnici cu consum lunar de maximum 150 ...
O propunere de protejare a consumatorilor casnici de energie electrică după data de 1 aprilie, moment de la care nu se ...
Nicuşor Dan: Bolojan şi Hurezeanu au obligaţia să obţină un loc la masa discuţiilor de la Paris convocate de Macron
Nicuşor Dan: Bolojan şi Hurezeanu au obligaţia să obţină un loc la masa discuţiilor de la Paris convocate de Macron
Preşedintele interimar Ilie Bolojan şi ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, au "obligaţia" să obţină un loc la masa ...