Tribunalul UE a dat astfel dreptate companiei irlandeze low-cost Ryanair, care a iniţiat numeroase proceduri în justiţie împotriva ajutoarelor publice acordate companiilor aeriene în perioada pandemiei.
Acest sprijin era justificat de state prin reducerea transportului aerian mondial care ameninţa supravieţuirea companiilor din sector, dar Ryanair a denunţat o încălcare a regulilor concurenţei.
Unda verde dată de Comisia Europeană ajutorului de stat olandez fusese deja anulată de justiţia europeană în mai 2021, când tribunalul considerase că executivul UE, jandarmul concurenţei în blocul comunitar, nu îşi motivase suficient decizia.
Două luni mai târziu, Bruxellesul a adoptat o nouă decizie prin care autoriza acest ajutor de stat de 3,4 miliarde de euro.
Miercuri, Tribunalul UE a transmis într-un comunicat că, ‘sesizat de compania aeriană Ryanair, a anulat din nou, prin hotărârea de astăzi, aprobarea ajutorului în cauză’.
‘Comisia a comis o eroare în definirea beneficiarilor ajutorului de stat acordat’, neţinând cont de celelalte ajutoare acordate holdingului Air France-KLM şi Air France, precizează tribunalul.
Justiţia europeană a anulat deja în decembrie, din acelaşi motiv, deciziile ce aprobau ajutoare din partea Franţei pentru Air France şi Air France-KLM în timpul pandemiei.
În mai 2023, acelaşi tribunal anulase planurile de recapitalizare a Lufthansa de către Germania şi a SAS de către Danemarca şi Suedia.
Consecinţele concrete ale acestor hotărâri sunt incerte. Miliardele de euro ca ajutoare de stat, care au permis companiilor să supravieţuiască crizei din pandemie, au fost între timp rambursate, cu dobândă.
Ryanair evaluase la 30 miliarde de euro suma totală a ajutoarelor aprobate de Bruxelles pentru companiile aeriene în timpul pandemiei.