Împrumutul este de aproape 200 de milioane de euro şi nu a necesitat garanţii de stat, a declarat directorul general al complexului, Laurenţiu Ciurel, în conferinţa de presă organizată cu ocazia semnării acordului.
‘Perioada de implementare a investiţiei este de patru ani’, a spus Ciurel.
El a adăugat că această investiţie este necesară pentru ca centrala să se conformeze la normele de mediu impuse de Uniunea Europeană.
‘În ultimii şase ani, Complexul Oltenia a investit 540 de milioane de euro pentru a se alinia standardelor UE’, a completat Ciurel.
La rândul său, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a amintit că, până în 2030, statele europene trebuie să reducă emisiile poluante cu 40%.
‘Acest lucru înseamnă că toate grupurile pe cărbune din România trebuie modernizate. Am început cu Turceni, vom continua cu Mintia-Deva, apoi cu grupul de la Rovinari pe care îl facem cu chinezii’, a punctat Niţă.
Prezent la eveniment, premierul Victor Ponta a precizat că finanţarea din partea BERD este o garanţie că acest proiect este fezabil şi este considerat de succes.
‘Este un proiect semnificativ de care vorbim de 10 ani, cred că a durat mult prea mult. Ne-am propus multe lucruri de peste 10 ani şi am făcut puţine’, a spus premierul.
El a adăugat că energia pe cărbune are un viitor şi a precizat că ţara noastră trebuie să-şi păstreze avantajul unui mix de energie din surse hidro-cărbune-nuclear-vânt, astfel încât să nu depindem doar de vânt sau de precipitaţii.
De asemenea, directorul BERD, James Hyslop, a arătat că investiţia de la Turceni va transforma centrala într-una dintre cele mai moderne din sud-estul Europei.