Aceasta scurgere de 5,5 m3 de apă (sau aproximativ 5.500 de litri) din centrala care a fost grav avariată în 2011 s-a produs înainte de tratarea acesteia de către un sistem numit ALPS, care curăţă apa recuperată de majoritatea substanţelor sale radioactive, a explicat un purtător de cuvânt al Tepco.
Scurgerea a fost oprită la aproximativ 20 de minute după descoperire, miercuri dimineaţa, de către un angajat care curăţa ţevile de evacuare pe şantier.
Această apă ar putea conţine izotopi radioactivi precum Cesiu 137 şi Stronţiu 90, potrivit purtătoarei de cuvânt a Tepco, adăugând că grupul intenţionează să elimine solul contaminat de scurgere.
„Nu a existat nicio schimbare notabilă” în datele de monitorizare a radioactivităţii din jurul centralei, a indicat ea.
Centrala nucleara Fukushima Daiichi a fost devastată de teribilul tsunami din 2011 din nord-estul Japoniei.
Decontaminarea şi dezmembrarea centralei durează câteva decenii, iar partea cea mai dificilă – extragerea combustibilului topit din reactoarele sale deteriorate – încă nu a început.
După unda verde dată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), Japonia a început vara trecută să elibereze foarte treptat peste 1,3 milioane de m3 de apă din centrală în Oceanul Pacific, după tratarea acesteia prin sistemul ALPS.
Japonia şi AIEA asigură că acest proces, care urmează să dureze până la începutul anilor 2050, este sigur pentru mediul marin şi sănătate.
China şi Rusia, totuşi, şi-au exprimat îngrijorarea serioasă şi au suspendat toate importurile de produse de mare japoneze.
Joi a avut loc şi un incident la un alt sit nuclear japonez: fum şi scântei au apărut într-o ţeavă de evacuare a unui reactor aflat în dezmembrare la centrala electrică Tsuruga, în departamentul Fukui (centrul Japoniei).
„Situaţia a fost rezolvată imediat, fără a provoca răni sau o scurgere de materiale radioactive”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Japan Atomic Power, operatorul centralei Tsuruga.
Sursa foto: Flickr