Participanţii la piaţa gazelor naturale administrată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), reduceri de pret semnificative, de 1,22 până la 9,9% faţă de tarifele de pe piaţa reglementată, potrivit unui raport al Bursei, primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Piaţa a fost lansată în iulie anul trecut, dar este de mici dimensiuni.
S-au tranzacționat aproape şapte milioane metri cubi de gaze naturale (amestec din producţia internă cu import) din iulie până acum, şi, de curând, a avut loc prima tranzacţie între furnizori, având ca obiect gaze naturale din import (100.000 mc).
În ringul gazelor naturale de la BRM s-au înregistrat 31 de participanţi (14 furnizori şi 17 consumatori) şi au fost organizate 16 şedinţe de tranzacţionare.
„Ne aşteptăm ca numărul tranzacțiilor să crească semnificativ, odată cu conştientizarea faptului că rolul unei burse este, în final, acela de a echilibra corect cererea şi oferta. Este unul din proiectele în care am investit mult entuziasm în ultima perioadă”, a declarat Septimiu Stoica, preşedintele BRM.
Septimiu Stoica este unul dintre fondatorii BRM şi apoi, ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB), al cărui preşedinte a şi fost, de asemenea.
De altfel, entuziasmul profesioniştilor ca Septimiu Stoica, care au contribuit la construcţia instituţiilor de piaţă româneşti, s-a lovit până acum de obtuzitatea intereselor din spatele guvernelor de după 1990, deloc atrase de transparenţa impusă de mecanismele bursiere.
Aşa se face că bursa de mărfuri a unei ţări ca România, mare producătoare de cereale, şi cu producţie semnificativă de gaze naturale şi de petrol, este o instituţie de piaţă cu relevanţă redusă pentru mediul de afaceri, iar ringurile sale de specialitate nu sunt populate de marii jucători din domeniile respective.
Bursa Română de Mărfuri (BRM) este o companie privată de interes public care funcţionează în baza Legii 357/2005. A fost fondată în anul 1992 şi are peste 100 de acţionari (companii publice şi private, instituţii financiar-bancare).