Sursele au apreciat că mai mulţi factori au contribuit la aceste date dezamăgitoare: creşterea slabă a economiei mondiale şi decizia Curţii Constituţionale a Germaniei, care a stabilit că Executivul a încălcat regulile bugetare stricte înscrise în Legea fundamentală, neputând folosi fondurile destinate combaterii crizei COVID-19 pentru măsuri împotriva schimbărilor climatice.
Perspectivele economice sumbre din cea mai mare economie europeană vin după ce PIB-ul Germaniei s-a contractat cu 0,3% în trimestrul patru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, determinând economiştii să avertizeze asupra unei alte recesiuni.
Luna trecută, Federaţia Industriilor Germane (BDI) a previzionat un avans de 0,3% al economiei, care se află „într-un punct mort”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a declarat că nu poate face comentarii în privinţa cifrelor şi a adăugat că Executivul va face comentarii când va fi publicat raportul oficial.
Duminică, ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a anunţat că în primăvară coaliţia aflată la guvernare intenţionează să prezinte un concept menit să întărească industria Germaniei, după multiplele avertismente ale ministrului Economiei, Robert Habeck, că ţara îşi pierde competitivitatea la nivel global.
Şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi-a redus la jumătate previziunile din 2024 privind creşterea economiei germane, la 0,3%, în timp ce Franţa, Italia şi Spania ar urma să înregistreze evoluţii semnificativ mai bune.