Vladimir Putin a declarat, în comentarii televizate, că „am ajuns foarte aproape de crearea aşa-numitelor vaccinuri împotriva cancerului şi a medicamentelor imunomodulatoare de nouă generaţie”.
„Sper că, în curând, ele vor fi folosite în mod eficient ca metode de terapie individuală”, a adăugat preşedintele Federaţiei Ruse, vorbind la un forum organizat la Moscova şi dedicat tehnologiilor viitorului.
Vladimir Putin nu a precizat tipurile de cancer vizate de vaccinurile propuse şi nici felul în care aceste seruri ar combate aceste afecţiuni grave.
Mai multe ţări şi companii lucrează deja la dezvoltarea unor vaccinuri împotriva cancerului. Anul trecut, Guvernul britanic a semnat un acord cu compania BioNTech, cu sediul în Germania, pentru a lansa studii clinice care să ofere „tratamente personalizate împotriva cancerului”, cu scopul de a ajunge la 10.000 de pacienţi până în 2030.
Companiile farmaceutice Moderna şi Merck & Co dezvoltă un vaccin experimental împotriva cancerului care, conform unui studiu aflat la jumătatea stadiului său de implementare, a arătat că reduce la jumătate riscurile de recidivă şi de deces din cauza melanomului – cel mai mortal cancer de piele – după trei ani de tratament.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în prezent există şase vaccinuri autorizate împotriva papilomavirusului uman (HPV), care provoacă numeroase tipuri de cancer, inclusiv cancerul de col uterin, precum şi vaccinuri împotriva hepatitei B (VHB), care poate duce la cancer hepatic.
În timpul pandemiei de coronavirus, Rusia a dezvoltat un vaccin propriu împotriva COVID-19, Sputnik V, pe care l-a vândut totodată în mai multe ţări, deşi pe plan intern s-a lovit de reticenţa populaţiei de a se vaccina.
Putin însuşi a declarat în mod public că s-a vaccinat cu Sputnik V, încercând astfel să dea asigurări populaţiei ruse în legătură cu eficacitatea şi siguranţa acestui vaccin.