APIA a descoperit o anomalie în Rabla Plus 2024. Mașinile mHEV, mai puternic subvenționate decât PHEV

În cadrul conferinței de prezentare a prognozelor cu privire la piața auto a anului 2024, oficialii APIA au menționat o „anomalie” existență în Rabla Plus 2024. Mașinile mHEV sunt mai puternic subvenționate decât cele PHEV.
Robert Stan - mar, 20 feb. 2024, 08:45
APIA a descoperit o anomalie în Rabla Plus 2024. Mașinile mHEV, mai puternic subvenționate decât PHEV

Președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), Dan Vardie, a explicat în timpul prezentării prognozelor pentru piața auto a anului 2024 că mulți se întreabă „în ce măsură cei 5.000 de euro acordați de statul român prin Rabla Plus 2024 mai pot influența vânzările de mașini electrice. Când suma era de 10.000 de euro, indiscutabil, subvenția conta mult. Mai mult decât atât, veți descoperi făcând calcule că sunt mașini la care cei 5.000 de euro sunt bineveniți, dar nu mai reprezintă un factor de decizie fundamental. Vorbim aici despre mașinile „electrificate” mai scumpe. În schimb, la cele ieftine, cei 5.000 de euro sigur vor conta. Mai ales că sunt producători care au pe piață, sau vor avea curând, mașini complet electrice cu prețuri de 25.000 de euro”.

Oficialul APIA a atras atenția că „ne aflăm într-o situație nouă, cu care trebuie să ne obișnuim, în care ecobonusurile vor continua să scadă. În Germania, de exemplu, eliminarea ecobonusurilor arată că piața de mașini electrice deja s-a format și nu mai este nevoie de ele. Va veni și la noi, în câțiva ani, un astfel de moment. Dar nu luați în considerare ideea că piața de mașini electrice va scădea pentru că nu mai sunt subvenții la nivelul de până acum. Așa ceva nu s-a întâmplat, de exemplu, în ianuarie, nicăieri în Europa, deși în unele țări ecobonusurile s-au redus sau au dispărut de tot”.

În opinia lui Dan Vardie, dincolo de faptul că piața auto din România nu era pregătită pentru o reducere atât de drastică a bonusurilor pentru mașini electrice, noua variantă a Rabla Plus include chiar o „anomalie”.

„În programul Rabla Plus din 2024, cel care nu a început încă, pentru mașinile Plug-In Hybrid (n.n. – PHEV)ecobonusul este de 10.000 de lei (2.000 de euro). Ei bine, am făcut un calcul pe baza noilor date, care ne arată că un Mild-Hybrid (n.n. – mHEV) poate primi o subvenție de 14.000 de lei (cca. 2.800 de euro). Asta nu este în regulă. E o anomalie. E clar pentru oricine că, dacă vorbim despre reducerea emisiilor de dioxid de carbon, fără discuție un Plug-In Hybrid este mai puțin poluant decât un Full Hybrid sau un Mild Hybrid. Și atunci de ce îl subvenționezi mai bine pe al doilea? Ce încurajăm de fapt? Am sesizat Ministerul Mediului în legătură cu asta, dar încă nu ne-a răspuns nimeni. În acest context, noi credem că subvenția foarte mică pentru PHEV va duce la o creștere moderată a înmatriculărilor de astfel de vehicule în 2024”, a declarat oficialul APIA.

Tocmai pentru că există o subvenționare defectuoasă a achizițiilor, prognoza asociației pentru 2024 ia în calcul o creștere cu doar 9,7% a segmentului de piață PHEV (hibride cu încărcare la priză), mult mai mică decât cele din anii anteriori. În schimb, pentru că nu vor fi influențate de „anomalia” menționată de APIA, înmatriculările din segmentele mașinilor 100% electrice (BEV) și Ful, Hybrid (HEV) se vor majora cu 24,7%, respectiv, 29,8%.

Opinia lui Dan Vardie este susținută și de Călin Popescu Tăriceanu, președinte de onoare al asociației. Conform acestuia, „anomalia constatată de noi în modul de acordare a subvențiilor pentru Rabla Plus nu știm de unde provine. Nici Ministerul Mediului nu ne-a explicat care sunt rațiunile «înțelepte» din spatele acestei decizii, evident greșită, care va influența vânzările în sensul unei creșteri mai reduse a PHEV și a uneia mai accelerate în categoria Mild Hybrid”.

Totodată, oficialul APIA a menționat, conform LifeNews.ro, că acestă problemă „nu este, din păcate, singura cu care ne confruntăm. Scăderile care au avut loc în privința valorii stimulentelor pentru achiziția de mașini nepoluante sunt prea mari și bruște. Asta în pofida faptului că au existat unele consultări cu Ministerul Mediului. Noi considerăm că aceste subvenții trebuiau diminuate, dar treptat, nu atât de brusc. Credem că s-a făcut o greșeală și că România încă are nevoie de o susținere a înmatriculărilor de mașini nepoluante”.

În aceeași direcție a depoluării parului auto, Călin Popescu Tăriceanu a explicat și că „piața de vehicule electrice este și va fi frânată de lipsa infrastructurii adecvate de încărcare. Tocmai de aceea am propus guvernului crearea unui comitet interministerial care să întocmească un plan pentru dezvoltarea infrastructurii astfel încât să putem îndeplini cerințele Comisiei Europene care prevăd instalarea de stații de încărcare la fiecare 60 km pentru autoturisme și la fiecare 120 km pentru vehicule de transport. În plus, stațiile ar trebui interconectate astfel încât șoferii să știe că se pot duce la stația Y dacă stația X este ocupată”.

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), grupează mai mulți importatori și dealeri auto, precum și companii furnizoare de servicii conexe industriei auto.

Citește și:
– APIA estimează că piața autoturismelor se va majora cu 5% până la 150.000 de unități în 2024

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...