Deficitul guvernamental ajustat sezonier al zonei euro a scăzut până la 3,1% din PIB în trimestrul al treilea anului trecut, de la valoarea de 3,3% din PIB în trimestrul al doilea al anului trecut şi valoarea de 3,4% din PIB înregistrată în primele trei luni ale anului trecut.
Eurostat precizează că deficitul de 3,1% din PIB este cel mai mic deficit guvernamental înregistrat de zona euro după trimestrul al treilea din 2008, când se situa la 2,2% din PIB-ul comunitar.
Reducerea deficitului vine pe fondul creşterii veniturilor totale până la 47,1% din PIB în perioada iulie-septembrie 2013 de la 46,9% din PIB în perioada aprilie-iunie, în timp ce cheltuielile totale au rămas stabile la 50,2% din PIB.
Zona euro, care de la 1 ianuarie 2014 numără 18 state membre odată cu aderarea Letoniei, îşi revine treptat de pe urma celei mai grave recesiuni înregistrată de la crearea euro în 1999, recesiune provocată de criza datoriilor acumulate după mai mulţi ani de cheltuieli excesive. Reducerea deficitelor guvernamentale face parte dintr-un plan mai larg destinat refacerii sustenabilităţii finanţelor publice şi recâştigării încrederii investitorilor în obligaţiunile emise de guvernele din zona euro.
În cazul Uniunii Europene, deficitul guvernamental a rămas practic stabil la valoarea de 3,5% din PIB.