PE: Pedepse cu închisoarea pentru abuzurile pe pieţele financiare

Parlamentul European (PE) a adoptat marţi o propunere legislativă conform căreia infracţiuni serioase cum ar fi manipularea dobânzii de referinţă Libor vor fi pedepsite cu cel puţin patru ani de închisoare. Noile reguli au fost aprobate cu 618 voturi pentru, 20 împotrivă şi 43 de abţineri.
Economica.net - mar, 04 feb. 2014, 14:49
PE: Pedepse cu închisoarea pentru abuzurile pe pieţele financiare

‘Votul de astăzi este un mare pas înainte pentru a ajuta tribunalele din UE să pedepsească abuzurile pe piaţa financiară. Este prima lege care introduce pedepse penale dure la nivel UE pentru abuzurile pe piaţă, cu o pedeapsă cu închisoarea de minim patru ani pentru infracţiuni serioase cum ar fi abuzurile sau manipularea pieţei. Scandalul Libor ar putea să nu fie ultimul, acuzaţii privind manipularea pieţei apar acum pe pieţele petrolului, gazelor, monedelor străine’, a spus raportorul Comisiei pentru Afaceri economice şi monetare, Arlene McCarthy, din grupul S&D.

‘Infractorii care se îmbogăţesc prin manipularea pieţei şi abuzuri nu ar trebui să scape doar cu o pedeapsă administrativă. Sunt mândru că propunerea mea privind o pedeapsă cu închisoarea de cel puţin patru ani pentru aceste infracţiuni a fost reţinută în textul final. Măsurile luate de justiţie vor contribui la recâştigarea încrederii cetăţenilor în pieţele financiare. Am ajutat autorităţile să cerceteze mai eficient astfel de infracţiuni, atât prin oferirea de training şi resurse pentru angajaţi, cât şi prin posibilitatea de a extinde jurisdicţia acolo unde este necesar pentru a lupta cu infracţiunile transfrontaliere’, a afirmat, la rândul său, raportorul Comisiei pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, Emine Bozkurt din grupul S&D.

De asemenea, eurodeputatul conservator Sabin Cutaş a salutat în cadrul dezbaterii premergătoare votului din plenul PE, propunerea legislativă privind armonizarea la nivelul UE a pedepselor acordate celor care falsifică informaţii financiare. ‘Salut prezenta propunere de directivă care urmăreşte consolidarea cadrului legislativ privind abuzul de piaţă prin armonizarea, la nivelul Uniunii Europene, a sancţiunilor pentru acest tip de comportament. Propunerea include atât pedepse minime şi maxime de închisoare, cât şi posibilitatea sancţionării persoanelor juridice. O persoană vinovată de manipularea pieţelor financiare va putea primi, spre exemplu, o pedeapsă de minim 4 ani de închisoare’, a declarat Sabin Cutaş.

El a reamintit de scandalul Libor/Euribor, când o serie de instituţii bancare importante au manipulat informaţii financiare, cu scopul de a oferi o imagine mai bună a situaţiei lor de credit şi pentru a câştiga sume importante de bani. ‘Aceste informaţii false au provocat daune consumatorilor şi investitorilor şi au distorsionat economia reală. Totodată, având în vedere consecinţele grave ale crizei financiare şi actuala fragilitate a sistemului economic european, nu putem risca o nouă destabilizare a pieţelor’, a adăugat europarlamentarul român.

Sabin Cutaş a subliniat că este necesar un regim unic european de sancţiuni penale în domeniu pentru a descuraja comiterea abuzurilor în acele state membre care dispun în prezent de reguli mai puţin drastice şi pentru a asigura buna funcţionare a pieţei interne europene. ‘Nu putem lăsa să scape nepedepsiţi pe acei bancheri care, prin comportamentul iresponsabil, pun în pericol integritatea sistemului financiar, riscând să provoace daune semnificative asupra vieţii a milioane de oameni’, a completat Sabin Cutaş.

Propunerea legislativă prevede pedepse penale mai mari, inclusiv închisoare, pentru abuzurile grave pe piaţă, cum ar fi transmiterea ilegală de informaţii, manipularea, tranzacţii bazate pe informaţii din interior, precum şi pentru incitare, ajutorare sau complicitate.

Pentru a se asigura aplicarea acestor pedepse în UE, toate statele membre vor fi obligate să ceară judecătorilor să aplice sentinţe de minimum patru ani în închisoare pentru cele mai grave forme de abuzuri sau manipulare a pieţei, precum şi de minimum doi ani pentru transmiterea ilegală a informaţiilor.

Conform noilor reguli, definirea infracţiunilor şi pedepsele aplicabile vor fi armonizate. Infracţiunile de manipulare a pieţei care pot fi pedepsite cu patru ani de închisoare vor include implicarea într-o tranzacţie sau depunerea unui ordin care dă semnale false sau înşelătoare privind oferta, cererea sau preţul unuia sau mai multor instrumente financiare sau care oferă informaţii false sau înşelătoare pentru manipularea calculării unor referinţe, cum ar fi Libor sau Euriobor.

Abuzurile pe piaţă care pot fi pedepsite cu patru ani închisoare includ cazurile în care informaţii din interior sunt utilizate cu scopul de a vinde sau cumpăra instrumente financiare sau de a anula sau a modifica un ordin. Statele membre au libertatea de a stabili sau de a menţine pedepse penale mai mari decât cele stabilite de aceste reguli.

După aprobarea formală a propunerii legislative de către Consiliul UE, statele membre vor avea la dispoziţie 24 de luni pentru transpunerea lor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres....
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...