Numele lui Schröder, cancelar social-democrat al RFG între 1998 şi 2005, apare pe o listă de persoane şi instituţii puse sub supraveghere de NSA cel puţin din anul 2002, la începutul celui de-al doilea mandat al său şi data la care el s-a opus intervenţiei ţării sale în Irak, potrivit NDR, citată de AFP.
NSA este în centrul unui mare scandal de spionaj din vara anului 2013, după ce dezvăluirile fostului ei colaborator Edward Snowden au scos la lumină practici de spionaj la scară largă, mai ales spionarea unor lideri străini dintre care cancelarul german. Aceste dezvăluiri au stârnit un val de proteste în Germania şi au afectat profund relaţiile dintre cele două ţări, în mod tradiţional foarte puternice.
Cercetările NDR, efectuate în comun cu cotidianul Süddeutsche Zeitung, au arătat că, spre deosebire de ce se presupunea până acum, dna Merkel nu a fost supravegheată înainte de a deveni cancelar, dar că în spatele codului ‘388’ din ‘lista de ţinte’ se ascundea înainte de 2005 predecesorul ei.
‘În acea vreme ideea nu mi-ar fi venit niciodată în minte, dar acum nu mă surprinde’, a reacţionat Schröder, întrebat de NDR şi Süddeutsche Zeitung.
‘Potrivit informaţiilor mele, s-a adeverit că Gerhard Schröder şi desigur alţii au fost spionaţi’, a declarat la rândul său canalului NDR deputatul Verzilor şi specialist în chestiuni de securitate Hans-Christian Ströbele, al cărui partid forma atunci guvernul cu Partidul social-democrat al lui Schröder.
Într-un interviu recent acordat televiziunii germane, preşedintele Barack Obama a asigurat-o pe dna Merkel că nu este supravegheată şi nu va fi ‘atât timp cât el va fi preşedinte’, dar a avertizat în mod general că NSA îşi va continua activităţile de supraveghere în străinătate.