‘Dacă privim evoluţia economiei României pe termen mai lung, se observă o ascensiune remarcabilă, faţă de anul 2000. Acest lucru nu este însă o garanţie că ţara noastră va putea evita capcana veniturilor medii pe cap de locuitor şi va face în mod lin saltul către economiile dezvoltate. Este nevoie de construirea unui proiect naţional care încurajeze reindustrializarea ţării, atragerea de investiţii străine şi consolidarea capitalului autohton pentru a putea câştiga pariul modernizării’, arată Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC România.
În ciuda crizei financiare globale, cele mai multe pieţe emergente au continuat să facă progrese faţă de situaţia din 2007 în încercarea de a evita ‘capcana veniturilor medii’, conform noului indice ESCAPE al PwC, care arată că România era pe poziţia 37, în 2000, iar până în 2012 a crescut cu 13 locuri, până la locul 24.
‘Capcana veniturilor medii’ apare atunci când creşterea unei ţări se plafonează şi în cele din urmă stagnează după ce atinge nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor.
Dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, Polonia, România şi Rusia şi-au îmbunătăţit semnificativ poziţia în indicele PwC Escape începând cu anul 2000. De la începutul crizei financiare din 2007, economiile dezvoltate, cu excepţia Australiei, au scăzut pe total în indicele PwC ESCAPE. Multe state nord-europene au avut performanţe bune în mod constant, conform raportului, inclusiv Suedia (poziţia 1), Elveţia (poziţia 2), Olanda (poziţia 4), Finlanda (poziţia 5) şi Danemarca (poziţia 6).
În afara Europei, Singapore ocupă un loc fruntaş (poziţia 3), în timp ce Australia a urcat de pe locul 13 în 2000 pe poziţia 7 în 2012. Malaezia de asemenea a avut o evoluţie bună, urcând de pe poziţia 17 în 2007, pe locul 14 în 2012. Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie au înregistrat regrese în topul pieţelor dezvoltate între 2007 şi 2012 conform raportului. Scăderile cele mai mari au fost înregistrate începând cu 2007 de către economiile puternic afectate de criză din zona Euro – Italia, Spania, Portugalia şi Grecia. În urma acestor modificări, Grecia a ieşit din topul primelor 30 de ţări. Nici una dintre ţările grupului MINT (Mexic, Indonezia, Nigeria şi Turcia) nu a reuşit să se situeze în top 30, deşi toate au înregistrat progrese începând cu anul 2000, arată analiza PwC.
‘Economii emergente anterior dinamice ca India, Brazilia şi Turcia au avut parte de turbulenţe în ultimul timp, impunându-se continuarea reformelor structurale. Creşterea economică este necesară, dar nu suficientă pentru dezvoltarea unei societăţi. Guvernele şi investitorii trebuie să ia în calcul o gamă mai largă de indicatori ai dezvoltării pe care indicele ESCAPE îi cuantifică’, explică Vasile Iuga.
Noul Indicele ESCAPE al PwC este un instrument de măsurare integrată a performanţei şi progresului unei ţări în timp. Indicele analizează cinci dimensiuni relevante pentru a evita ‘capcana veniturilor medii’ pentru economiile în curs de dezvoltare sau, pentru economiile avansate, evitarea stagnării după criza financiară